Gemeente Moerdijk


30-10-2007: Samen sterk voor jeugd gemeente Moerdijk

Het college heeft besloten het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd in te gaan voeren. Dit instrument biedt gerichte ondersteuning om de coördinatie van zorg te versterken. Het systeem moet voorkomen dat jeugdigen die hulp nodig hebben tussen wal en schip vallen, omdat zorginstellingen elkaar niet voldoende weten te vinden.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Elk voelt zich vanuit zijn eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jeugdigen. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Maar dat werkt niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en dan dreigt er een jeugdige tussen wal en schip te vallen. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt, zodat elke jeugdige tijdig die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

Zorg voor Jeugd
Met het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-23 jaar in een vroegtijdig stadium gesignaleerd. Ook wordt de coördinatie van zorg georganiseerd en hulp op elkaar afgestemd. Belangrijk hierbij is dat één organisatie automatisch als verantwoordelijke wordt aangewezen, zodat voor alle betrokken instellingen duidelijk is wie actie onderneemt en bewaakt wat er gebeurt.

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is ontwikkeld door de gemeente Helmond. Gezien de positieve ervaringen met dit signaleringsysteem is door de provincie Noord-Brabant aangegeven mee te willen investeren om dit signaleringsysteem in heel Noord-Brabant in te voeren.

De structurele jaarlijkse kosten voor invoering van dit signaleringsysteem Zorg voor Jeugd bedragen voor de gemeente Moerdijk 10.600,- per jaar voor een periode van 3 jaar.

Bijeenkomsten
De lokale instellingen worden geïnformeerd door middel van een informatiebijeenkomst op maandagmiddag 26 november 2007 om 15.00 uur. Voor deze bijeenkomst worden peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, basisscholen, vervolgonderwijs, huisartsen, wijkagenten, schuldhulpverleners en jongerenwerkers uitgenodigd. Het gaat hierbij om hulpverleners die in contact kunnen komen met jongeren, die problemen hebben, en hierover een signaal kunnen afgeven.

Begin 2008 vindt er een regionaal overleg plaats met de diverse regionale instellingen. Bij deze bijeenkomsten wordt de invoering van het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd voorbereid. De afspraken die hieruit volgen worden opgenomen in een zorgconvenant voor Zorg voor Jeugd.