Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 333 SW
Datum: 30 oktober 2007

Friese streekplan voldoet aan nieuwe wet
ruimtelijke ordening

Op 1 juli 2008 zal de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (Wro) inwerking treden. Het nieuwe Streekplan Fryslân 2007 krijgt dan de status van 'structuurvisie'. Het streekplan past als structuurvisie binnen de nieuwe Wro. De VROM-inspecteur heeft bevestigd, dat er tussen de nieuwe Wro en het nieuwe streekplan geen strijdigheden bestaan. De provinciale keuze voor de wijze van uitvoering en doorwerking van provinciaal beleid past volgens de inspecteur binnen de mogelijkheden van de nieuwe Wro.

Recent ontstond onduidelijkheid of het nieuwe Streekplan Fryslân 2007 wel voldoende 'nieuwe Wro-proof' is. Het gerezen misverstand heeft te maken met de uitvoering en doorwerking van streekplanbeleid in het ruimtelijk beleid van de lokale overheden. Het Streekplan heeft op zichzelf geen rechtstreeks bindende werking voor de doorwerking in gemeentelijk ruimtelijk beleid, zoals bestemmingsplannen. Voor die doorwerking kent de nieuwe Wro een speciale 'gereedschapskist' aan instrumenten en bevoegdheden, die de huidige goedkeuring onder de 'oude' WRO vervangen.

Doorwerking Streekplanbeleid in gemeentelijk beleid De provincie Fryslân kiest er voor het Streekplanbeleid in de eerste plaats te laten doorwerken in het gemeentelijk beleid via vooroverleg en vroegtijdig meedenken over gemeentelijke plan- en projectontwikkeling. Het Streekplan biedt namelijk veel ruimte voor lokaal kwalitatief maatwerk en de Friese bestuurscultuur op het gebied van de uitvoering en doorwerking van het provinciaal ruimtelijk beleid wordt gekenmerkt door de begrippen vertrouwen en samenwerking. Het opnemen van het Friese Streekplanbeleid in een provinciale verordening vindt de provincie niet passen bij de Friese bestuurscultuur. Als vooroverleg en meedenken onvoldoende resultaat opleveren heeft de provincie in geval van bovenlokale belangen de mogelijkheid bij een gemeente een zienswijze in te dienen tegen een projectbesluit of bestemmingsplan en zelfs in het uiterste geval een reactieve aanwijzing geven. Het bestemmingsplan of projectbesluit blijft dan niet in stand.

Evaluatie Streekplan
In 2010 zal een evaluatie van het Streekplan plaatsvinden, waarbij ook de doorwerking naar het lokale beleid zal worden onderzocht. Als blijkt dat de doorwerking onvoldoende effect heeft gehad, dan zal de aanpak mogelijk worden verscherpt. Dat geldt ook als de bestuursrechter in geval van beroepen, meer dan gemiddeld, uitspreekt dat de provincie gebruik had moeten maken van de zwaardere instrumenten. Binnenkort zullen Provinciale Staten nader worden geïnformeerd over de invoering en toepassing van de nieuwe Wro in de provincie Fryslân.


---- --