Gemeente Rotterdam

Nr. 192
31 oktober 2007

"Gay Palace" moet dicht na weigering exploitatievergunning

Discotheek 'Gay Palace" aan de Schiedamsesingel 139 moet met onmiddellijke ingang haar deuren sluiten. Burgemeester Opstelten heeft negatief beslist op de aanvraag van "Gay Palace" om een exploitatievergunning. Uit een onderzoek door het Landelijk Bureau BIBOB is gebleken dat aannemelijk is dat de aangevraagde vergunning door de exploitant van Gay Palace wordt gebruikt om financieel voordeel uit gepleegde strafbare feiten te verkrijgen. In dat geval geeft de wet BIBOB de burgemeester de mogelijkheid een vergunning te weigeren. "Gay Palace" kon tot op heden open blijven, omdat er door de burgemeester een voorlopige exploitatievergunning was afgegeven. Met het besluit om de definitieve exploitatievergunning te weigeren, is de voorlopige vergunning komen te vervallen.

De Wet BIBOB

De Wet BIBOB is sinds 1 juni 2003 van kracht en staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De wet geeft Nederlandse gemeenten, maar ook andere overheden zoals provincies en ministeries, de mogelijkheid om bij het behandelen van vergunningaanvragen en het verlenen van subsidies of opdrachten onderzoek te (laten) doen naar mogelijke criminele activiteiten. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een gevaar dat criminele activiteiten zullen plaatsvinden met gebruikmaking van de bijvoorbeeld een door de gemeente verleende vergunning, kan de gemeente deze vergunning op grond van de Wet BIBOB weigeren of intrekken.

Rotterdams beleid

Gemeente Rotterdam zet het BIBOB-instrumentarium gericht in om ervoor te zorgen dat het in Rotterdam veilig uitgaan en veilig ondernemen is. Dat betekent dat de inzet van de Wet BIBOB nauw aansluit bij het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Daar waar vanuit het veiligheidsbeleid extra aandacht uitgaat naar bepaalde straten of wijken vanwege verloedering of overlast, zullen ook de mogelijkheden die de Wet BIBOB biedt gericht worden ingezet.

noot voor de redactie/