International Film Festival Rotterdam

37e International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 31 oktober 2007

Hubert Bals Fonds maakt winnaars bekend

Het Hubert Bals Fonds (HBF) steunt voor in totaal 435.000 Euro achtentwintig filmprojecten in achttien ontwikkelingslanden. Daaronder zijn nieuwe films van gevestigde onafhankelijke cineasten als Wang Bing, Paz Encina, Bahman Ghobadi en Lisandro Alonso, maar ook projecten van debuterende filmmakers. Tijdens het 37e International Film Festival Rotterdam zullen ongeveer twintig nieuwe films te zien zijn die dit jaar tot stand kwamen met een bijdrage van het fonds.

Twee van de acht projecten in de categorie Postproductie zijn al voor het festival geselecteerd: Fujian Blue van Weng Shou Ming (China) en Wonderful Town van Aditya Assarat (Thailand), winnaar van de New Currents Prijs van het Pusan IFF 2007. Het fonds steunt ook I Want to See, een documentaire van de Libanese filmmakers Khalil Joreige en Joanna Hadjithomas met Catherine Deneuve en acteur Rabih Mroué die het geboortehuis van Mroué bezoeken in een door oorlog geteisterd dorp op de Libanees-Israëlische grens. Ook Darryl James Roodt uit Zuid-Afrika ontvangt een bijdrage voor low budget drama Zimbabwe. In de selectie zijn verder speelfilmdebuten opgenomen van Jose Luis Torres Leiva (Chili) en Matheus Nachtergaele (Brazil). Beide films zijn bijna gereed en werden door het Fonds ook ondersteund in 2003 voor scenario-ontwikkeling.

In de categorie scenario-ontwikkeling draagt het Hubert Bals Fonds bij aan de eerste speelfilms van Michel Lipkes en Daniela Schneider (Mexico), Theó Jose Court (Chili) en Mitra Farahani (Iran). Susa, het speelfilmdebuut van de Georgische filmmaker Giorgi Chalauri werd juni 2007 al onderscheiden met de Hubert Bals Fonds Award tijdens de workshop 'Directors Across Borders' van het Golden Apricot filmfestival in Yerevan, Armenië. Het jonge Filippijnse filmtalent Raya Martin ontvangt steun om zijn Independencia te ontwikkelen, een CineMart Project 2007 bekroond met de Prins Claus Fonds Film Grant. De film zal zich afspelen ten tijde van de Amerikaanse bezetting van de Filippijnen in de vroege 20e eeuw.

Sinds 2006 ondersteunt het Hubert Bals Fonds ook low budget digitale filmprojecten, daarmee tegemoet komend aan de veranderende praktijk en behoeften van filmmakers. De bijdragen in deze categorie voorzien in een groot deel van het voor digitale film benodigde budget. Zoals eerder aangekondigd heeft het fonds ditmaal projecten gekozen van de Mexicaanse filmmaker Eugenio Polgovsky (Tropico de cancer), Paz Encina (Hamaca Paraguaya) uit Paraguay en van twee creatieve en innovatieve Chinese filmmakers, Wang Bing en Liu Jiayin.

De complete lijst van de Hubert Bals Fonds selectieronde najaar 2007:

Postproductie
I want to see - Khalil Joreige & Joanna Hadjithomas ; Libanon El cielo, la tierra, y la lluvia (The Sky, the Earth and the Rain - Jose Luis Torres Leiva ; Chili A festa da menina morta (The Dead Girl's Party) - Matheus Nachtergaele ; Brazilië Fujian Blue - Weng Shou Ming ; China
Liverpool - Lisandro Alonso ; Argentinië
Sweet Sixties - Sergei Loznitsa ; Oekraïne
Wonderful Town - Aditya Assarat ; Thailand
Zimbabwe - Darrel James Roodt ; Zuid-Afrika

Scriptontwikkeling
Le coq (The Rooster) - Mitra Farahani ; Iran
Mute Affairs - Bui Thac Chuyen ; Vietnam
Feast of Villains - Pan Jian Lin ; China
Friccion (Friction) - Michel Lipkes ; Mexico
Gabbla (Inland) - Tariq Teguia ; Algerije
Black and White Photos - Haolun Shu ; China
Independencia (Independence) - Raya Martin; Filippijnen Project Bahman Ghobadi - Bahman Ghobadi ; Iran
Ocaso (Decline) - Théo Jose Court ; Chili
Stroke - Daniela Schneider ; Mexico
Susa - Giorgi Chalauri ; Georgië
Tatuagem (Tattoo) - Hilton Lacerda ; Brazilië
The Umesh Chronicles - Pooja Kaul ; India
Zephyr - Belma Bas ; Turkije

Digitale Productie
Los Herederos (The Inheritors) - Eugenio Polgovsky ; Mexico A Journal of Crude Oil - Wang Bing ; China
Oxhide II - Liu Jiayin ; China
Un suspiro (A Sigh) - Paz Encina ; Paraguay

Distributie
La Libertad, Los Muertos & Fantasma - Lisandro Alonso - release in Mexico City ; Mexico

Workshops
JiFFest workshop, December 2007, Jakarta - Indonesië

Script Awards
Hubert Bals Fund Award tijdens JiFFest, December 2007, Jakarta - Indonesië

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 37e IFFR heeft plaats van 23 januari tot en met 3 februari 2008. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de zeshonderd projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¤ 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¤ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¤ 20.000 voor digitale productie, ¤ 30.000 voor postproductie en ¤ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in Ethiopië, De Filippijnen, Costa Rica en Oeganda. In Armenië en de Filippijnen neemt het fonds deel aan coproductiebijeenkomsten en kent daar aan het beste filmproject de Hubert Bals Fonds Award toe.

Hubert Bals Fonds-films in filmtheaters, op televisie en Tigeronline.nl Sommige films die mede tot stand kwamen dankzij een Hubert Bals Fonds-bijdrage worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. In 'Tigers on Tour' brengt het IFFR zelf een aantal van deze films uit. De NPS zendt Hubert Bals Fonds-films uit via het digitale televisiekanaal Cultura en in de serie 'Wereldcinema' op zaterdagavonden. Via de video-on-demand arthouse filmsite Tigeronline.nl, een initiatief van het IFFR, kunnen circa vijftig speelfilms (deels tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds) voor een bedrag van ¤ 2,99 per film thuis bekeken kunnen worden.

(einde persbericht)



International Film Festival Rotterdam