Gemeente Rotterdam

Nr.193
31 oktober 2007

Rotterdamse armoedebestrijding ligt op schema

Gebruik bijzondere bijstand stijgt

Uit de eerste voortgangsrapportage "Offensief tegen de armoede" blijkt dat de Rotterdamse investering in armoedebestrijding zijn vruchten afwerpt. Het gebruik van de bijzondere bijstand is gestegen met ruim 8%. Op 30 oktober zijn de tussentijdse resultaten van dit offensief tegen de armoede aan het college van B&W gepresenteerd.

Meer Rotterdammers moeten kunnen meedoen in de samenleving. Soms staat armoede meedoen in de weg. Daarom is Rotterdam dit jaar een offensief tegen armoede begonnen; meer Rotterdammers moeten gebruik gaan maken van de bijzondere bijstand. Hiertoe worden regelingen vereenvoudigd en aan organisaties die veel contact hebben met Rotterdammers met een laag inkomen wordt gevraagd hun expertise in te zetten voor het offensief tegen de armoede.

Meer gebruik
Het Rotterdamse college wil dat in 2010 10% meer burgers gebruik maken van de bijzondere bijstand. Daarbij gaat het om burgers met een inkomen tot 120% van het wettelijk minimumloon. Tot en met het derde kwartaal van 2007 is het gebruik van de bijzondere bijstand met ruim 8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is door verschillende acties bereikt. Zo zijn bestanden gekoppeld, waardoor inzichtelijk werd welke mensen nog gebruik kunnen maken van regelingen en is van enkele veel gebruikte regelingen de aanvraagprocedure aanzienlijk vereenvoudigd. Daarnaast worden een aantal betalingen automatisch verstrekt, helpen ouderenteams 65-plussers bij het aanvragen van bijzondere bijstand en is op Rotterdamse scholen en sportverenigingen in september een foldercampagne gestart om ouders erop te wijzen dat zij geld kunnen krijgen voor kosten voor school, vereniging of sportclub.

Doorbreken van de armoede
Rotterdam heeft bij armoedebestrijding speciale aandacht voor kinderen. Kinderen moeten kunnen meedoen en niet voorbestemd zijn om hun hele leven arm te zijn. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam voeren gezamenlijk een onderzoek naar zogenaamde armoedecultuur uit. De resultaten van de eerste fase hiervan worden begin 2008 gepresenteerd en bieden aanknopingspunten hoe armoedecultuur te doorbreken.

noot voor de redactie/