Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 31 oktober 2007

Winkeliers merken niets van reorganisatie Kamers van Koophandel

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil de heffing van de Kamers van Koophandel (KvK) halveren. Ook moeten winkeliers alleen betalen voor het aantal maanden per jaar dat zij staan ingeschreven. Dit is het logische gevolg van de reorganisatie van de KvK waarbij het aantal KvK wordt ingekrompen. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de modernisering van de KvK.

Winkeliers hebben geen behoefte aan voorlichtingsprojecten, studiereizen naar China en andere ongevraagde activiteiten van de KvK. Daarom willen winkeliers gaan betalen op basis van profijtbeginsel. De KvK moeten zich slechts richten op kernactiviteiten, dus niet ongevraagd namens de winkeliers spreken, lobbyen of bedrijfsgegevens doorspelen aan derden zoals auteursrechtenorganisaties, product- en bedrijfschappen en commerciële partijen.

De modernisering van de KvK moet leiden tot een forse afname van het aantal bestuurders en medewerkers. Het is voor winkeliers onbegrijpelijk dat ondanks deze maatregelen de heffingen van de KvK slechts marginaal afnemen.

De RND vindt het logisch dat ondernemers heffingen naar rato betalen. Iemand die in oktober een winkel opstart betaalt dus voor 3 maanden heffing en niet voor een heel jaar zoals nu het geval.

Veel winkelbedrijven klagen over het aantal heffingen dat de KvK versturen. Zo krijgt een landelijk werkend winkelbedrijf met één hoofdkantoor en meerdere filialen vanuit verschillende Kamers rekeningen gestuurd, waardoor de winkelier het overzicht compleet uit het oog verliest. Jaarlijks haalt de Kamer van Koophandel circa 15 miljoen euro op bij de detailhandel.

Alleen kernactiviteiten

De RND wordt ook regelmatig geconfronteerd met KvK die zich ongevraagd bemoeien met ruimtelijke ordening, inrichten van winkellocaties, openingstijden en het ongevraagd bestrijden van winkelcriminaliteit. De RND wil dat de gemoderniseerde KvK zich gaat richten op haar kerntaken en niet op lobbyactiviteiten.

Niet ongevraagd doorspelen van bedrijfsgegevens

Gegevens van winkeliers komen via de KvK vaak ongewild beschikbaar voor derden. De RND vindt het ongepast dat de KvK zo omgaan met de in het Handelsregister vastgelegde bedrijfsgegevens en deze verkopen aan derden.

De RND vraagt zich af waarom, op grond van een wettelijke verplichting versterkte bedrijfsgegevens, zonder toestemming van betrokkenen door de KvK aan derden mogen worden verstrekt of verkocht. Bij inschrijving in het Handelsregister moeten alle ondernemingen door de Kamer van Koophandel om instemming worden gevraagd, voordat bedrijfsgegevens aan andere instanties worden verstrekt.



Ingezonden persbericht