Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Initiatief GL en PvdA Amsterdam voor tegengaan lichtvervuiling bemoedigend

Zaandam, 31 oktober 2007 - De Milieufederatie Noord-Holland vindt het bemoedigend dat de PvdA en Groen Links in Amsterdam een voorstel bij B&W hebben ingediend om overbodige verlichting 's avonds en 's nachts uit te doen en om zuiniger met het nachtelijk duister om te springen. Dit is een eerste belangrijk signaal na een succesvol verlopen Nacht van de Nacht 2007.

De Milieufederatie Noord-Holland juicht het toe dat het draagvlak voor het aanpakken van overmatig lichtgebruik en het tegengaan van lichthinder toeneemt. Ruim 1000 mensen namen de afgelopen zaterdag deel aan de Nacht van de Nacht in Noord-Holland. Negentien gemeenten waren solidair door het niet aanlichten van kerktorens, gemeentehuizen, bruggen e.a.. Nieuw was dit jaar dat een aantal bedrijven meededen. Politieke partijen en gemeenten behoorden dit jaar voor het eerst tot de organisatoren van publieksactiviteiten.

De toegenomen aandacht leidt ook buiten Amsterdam tot een eerste stap in de richting van een duurzaam verlichtingsbeleid. De Groen Links statenfractie van Noord-Holland heeft onlangs bij Gedeputeerde Staten een initiatiefvoorstel ingediend voor de bescherming van de laatste restanten duisternis in de provincie en een provinciaal verlichtingsbeleid. Het provinciaal bestuur kan een krachtig duisternisbeleid ontwikkelen waardoor de gebieden waar het nu nog donker is, ook echt donker blijven en het overmatige gebruik van openbare verlichting, reclame- en sierverlichting aan banden wordt gelegd. Met betrekking tot de toepassing van alternatieve openbare verlichting is de Provincie Noord-Holland reeds koploper in Nederland. De Provincie heeft met het maken van een nieuwe structuurvisie in 2008, als opvolger van de streekplannen, een uitgelezen kans om het duisternis- en verlichtingsbeleid duurzaam te verankeren en ook in de toekomst koploper te blijven. Zowel de mens als de natuur varen daar wel bij.

Wij roepen het college van B&W van Amsterdam en het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op om ambitie te tonen en de initiatieven vanuit de gemeenteraad en de staten te omarmen.

Voor meer informatie (