Universiteit van Tilburg



Kunst verruimt geest van wetenschappers UvT

Schiks&Slobbe organiseert NovemberArt Trip

Het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing van de Universiteit van Tilburg (CWL) presenteert in november drie weken geestverruimende kunst voor wetenschappers en universiteitsbestuurders. In samenwerking met Museum Yellow Fellow organiseert het duo Schiks&Slobbe van CWL een drietraps kunstsensatie onder de titel NAT.

NAT biedt een geeststimulerende trip in somber november, "zowel voor zware kunstverslaafden als voor hen die nog nooit hebben gebruikt", aldus Schiks&Slobbe.

Fase 1 van het programma, 'De genesis van de vorm', behelst een expositie van een wereldwijd kunstzinnig onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de vorm. Tachtig kunstwerken uit de collectie van Yellow-Fellow worden voor het eerst samen getoond in Tilburg. De opening op 7 november zal worden ingeleid door kunstenaar en initiator van het onderzoek Mark Verstockt.

In fase 2 op 14 november, 'Niet te veel over nadenken', volgt een groep wetenschappers en bestuurders een workshop om hun geest te verruimen met moderne kunst. Museum Yellow-Fellow heeft een denktank van wetenschappers die onderzoek doen naar de innovatieve krachten die vrijkomen bij het ondergaan van kunst. Of kunst daadwerkelijk innovatieve krachten kan vrijmaken bij onze UvT-ers, is door publiek te volgen.

Fase 3 is een afsluitend symposium op 21 november onder de titel 'Handig toch, kunst?' Wetenschappers van de UvT en Yellow-Fellow laten hun licht schijnen over het thema 'kunst als instrument'. Kan/mag kunst worden aangewend voor doeleinden die ze van oorsprong niet in zich draagt? Een Rodin als presse-papier, een Slobbe als wasrek, een Appel als waardevaste decoratie, een Mondriaan als innovatie kompas?