Kamer van Koophandel Friesland

Kamer van Koophandel Noord klaar voor de start

De Kamer van Koophandel Noord-Nederland is klaar voor de start. Per 1 januari aanstaande is het aantal bestuursleden radicaal verkleind, wordt een deel van de activiteiten landelijk bepaald, komt er meer geconcentreerde aandacht op de activiteiten van Regiostimulering en gaan nagenoeg alle ondernemers minder betalen.

Op 1 januari 2008 is de fusie tussen de Kamers van Koophandel voor Groningen, Friesland en Drenthe een feit. Vanaf die datum wordt de Kamer van Koophandel Noord-Nederland bestuurlijk aangevoerd door 24 bestuursleden. In de oude situatie waren dit er 114. Op 12 december a.s. komt het nieuwe bestuur voor de eerste keer bijeen en wordt het Dagelijks Bestuur gekozen, alsmede de voorzitter en vice-voorzitter.

Het oude bestuur heeft maatregelen genomen om het nieuwe bestuur een 'vliegende start' te geven. Zo is vorige week het Meerjaren Beleidsplan 2008-2011, het Activiteitenplan 2008 en de Begroting voor 2008 vastgesteld.

Nationale Agenda

De taken en activiteiten van de Kamers van Koophandel worden voor een groot deel landelijk vastgesteld. Hiertoe hebben de Kamers een Nationale Agenda opgesteld. Deze Nationale Agenda, die is gemaakt na overleg met het Ministerie van Economische Zaken, VNO/NCW, MKB-Nederland en de vakcentrales FNV, CNV en MHP, is een direct gevolg van de nieuwe Wet op de Kamers van Koophandel, die 1 januari 2008 van kracht wordt. De Agenda, die voortaan jaarlijks wordt opgesteld, is in feite een plan van aanpak met als doel om het succesvol en vernieuwend ondernemerschap in Nederland te stimuleren en te ondersteunen. Thematisch bevat de Nationale Agenda vier kernactiviteiten van de Kamers, te weten Starten van een Bedrijf, Internationaal Ondernemen, Bedrijfsoverdracht en Wet- & Regelgeving. Naast de vier kernactiviteiten bevat de Nationale Agenda ook drie maatschappelijke thema's, te weten Veilig Ondernemen, Duurzaam Ondernemen en Onderwijs & Ondernemerschap.

Regionale activiteiten

Aanvullend op de zeven speerpunten uit de Nationale Agenda hebben de drie noordelijke Algemeen Besturen nog vijf regionale speerpunten benoemd, te weten:


- duurzame economie en vernieuwing,


- onderwijs,


- internationalisering,


- invulling geven aan de intermediaire rol van de Kamer


- de bevordering van het ondernemerschap.

Alle twaalf speerpunten zijn in het Activiteitenplan 2008 uitgewerkt in concrete activiteiten met meetbare doelstellingen.

Voor bijna alle ondernemers lagere heffing

De drie Algemeen Besturen hebben de Begroting voor 2008 vastgesteld. De heffing die ondernemers voor de inschrijving bij de Kamer betalen, bestaat van oudsher uit drie delen: een heffing voor de registertaak, een heffing voor de voorlichtingstaak en een heffing voor de stimuleringstaak. Vanaf 1 januari 2008 zijn de heffingen voor de register- en voorlichtingstaak uniform door het Ministerie van Economische Zaken bepaald. Het Algemeen Bestuur van de regionale Kamer bepaalt de heffing voor de stimuleringstaak, waar het Ministerie overigens wel zijn goedkeuring aan moet geven.

Door de invoering van een nieuw systeem van heffen gaan kleine BV's, eenmanszaken en VOF's minder betalen voor hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Verenigingen, stichtingen, CV's en grote BV's gaan juist meer betalen. In totaal gaan 98,2% van alle ingeschrevenen in 2008 een lagere heffing betalen. Een eenmanszaak in Noord-Nederland betaalt in 2008 ¤ 35,57, een VOF en een vereniging of stichting ¤ 71,14 en een kleine BV ¤ 106,71. Genoemde bedragen zijn exclusief de SER toeslag.

Door een besparing op overheadkosten en specialisaties noordelijk in te zetten is de Kamer van Koophandel Noord-Nederland in staat om tegen een lagere prijs een betere dienstverlening te realiseren.

Einde persbericht

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Sjoerd Weiland, manager communicatie van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland, telefoon 050-5205834 of 06-536 77 673.