Ministerie van Defensie

Islamitische zendende instantie binnen het Ministerie van Defensie

Het aantal militairen met een islamitische overtuiging binnen het ministerie van Defensie is het afgelopen decennium aanzienlijk gestegen. Mede vanwege deze reden overweegt Defensie reeds geruime tijd een Dienst Islamitische Geestelijke Verzorging op te richten. Ik heb daarbij steeds als voorwaarde gesteld dat een representatief samenwerkingsverband van islamitische organisaties als zendende instantie moet kunnen worden aangemerkt.

Na de erkenning van het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Contactgroep Islam als gesprekspartner voor de overheid, is het ministerie van Defensie in april 2005 gesprekken begonnen met beide contactorganen over de vorming van een representatief samenwerkingsverband. Deze gesprekken hebben geresulteerd in een concreet voorstel voor de oprichting van een `Forum Islamitische Geestelijke Verzorging in de Krijgsmacht' dat op 26 februari jl. aan beide contactorganen is aangeboden. Sindsdien is weinig vooruitgang geboekt. De gewenste samenwerking tussen beide contactorganen zoals het ministerie van Defensie die voor ogen had, is niet haalbaar gebleken.

Daarom ben ik genoodzaakt, in het belang van de islamitische militairen, het Contactorgaan Moslims en Overheid te verzoeken op te treden als zendende instantie. De volgende overwegingen hebben hierbij een rol gespeeld: · het aantal aangesloten organisaties en de geschatte achterban van het contactorgaan;

· de verdeling van de islamitische stromingen in Nederland en de vertegenwoordiging daarvan in het contactorgaan; · het feit dat voor de erkenning van een islamitische zendende instantie een evenwicht moet bestaan tussen religieuze en sociaal-maatschappelijke activiteiten;
· het feit dat ik zoveel mogelijk één lijn binnen de rijksoverheid voorsta en daarom wil aansluiten bij het ministerie van Justitie dat het Contactorgaan Moslims en Overheid als zendende instantie voor de islamitische geestelijke verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft erkend.

De beide contactorganen heb ik inmiddels over mijn beslissing geïnformeerd.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE


---- --