Offertes certificerende instellingen wederom nader onderzocht


MONTFOORT, 20071031 -- Nederland kent duizenden gecertificeerde bedrijven. Normen als ISO 9000 en VCA zijn alom bekend. Ondanks de regulering door de Nederlandse Raad voor Accreditatie op het gebied van tijdsbesteding blijkt dat er een enorme diversiteit is in de werkwijze en interpretatie van de richtlijnen door de certificerende instellingen die de certificatieonderzoeken uitvoeren. Het onafhankelijke adviesbureau Oud Arlesteyn heeft recent voor de vierde maal een onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop certificerende instellingen reageren op een offerteaanvraag.

In september 2007, na alle vakanties, zijn er door twee verschillende bedrijven offertes aangevraagd bij respectievelijk 20 en 22 certificerende instellingen. Vervolgens zijn alle telefonische en schriftelijke contacten geregistreerd en gemonitored. Uiteindelijk zijn de uitgebrachte offertes en gehanteerde voorwaarden inhoudelijk beoordeeld.

Hierbij is beoordeeld in hoeverre de diverse aanbieders zich conformeren aan de richtlijnen voor tijdsbesteding, de (directe) kosten voor een certificatieperiode van drie jaar en hoe men omgaat met de welbekende kleine lettertjes en bijkomende kosten.

"Uit vergelijking met het materiaal uit eerdere studies zien we dat door ons gesignaleerde aspecten uit de vorige onderzoeken daadwerkelijk zijn opgepakt hetgeen de transparantie ten goede is gekomen. Anderzijds constateren we dat het verschil in kosten voor certificatie tegen ISO 9001: 2000 en VCA* -een van de meest voorkomende certificatie combinaties in Nederland- zonder meer enorm is te noemen. De duurste partij is 2,3 maal zo duur als de goedkoopste. Bij de andere casus (alleen ISO 9001: 2000) was de duurste partij 1,75 maal zo duur als de goedkoopste. In beide gevallen gaat het om partijen die geaccrediteerd zijn door de Nederlandse Raad voor Accreditatie." aldus Rob van der Poel van Oud Arlesteyn.

De diversiteit blijkt ook in zaken als responstermijn, vorm en duidelijkheid van de offerte en, niet onbelangrijk, in het hanteren van de richtlijnen voor tijdsbesteding. Voor een initiële certificatieperiode van drie jaar voor gecombineerde toetsing tegen ISO 9001 en VCA* komt één partij tot een tijdsbesteding van 4,5 mandagen terwijl drie andere partijen maar liefst 8 mandagen aanbieden.

Een andere opvallend bevinding is dat een van de grotere partijen aangeeft dat men een speciale afdeling heeft voor ondersteuning in het aanlooptraject. Dit terwijl het overgrote deel van de onderzochte instellingen aangeeft dat een dergelijke vorm van dienstverlening niet kan worden verleend in verband met de onafhankelijke rol die een certificerende instelling heeft!

De conclusie is wederom dat goed vergelijken loont, ook bij geaccrediteerde certificerende instellingen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in een, ditmaal uitgebreider, rapport. Door publicatie hoopt Oud Arlesteyn bij te dragen aan betere transparantie van zowel de tijdsbesteding, kosten als de contractvoorwaarden.

Vertegenwoordigers van certificerende instellingen, adviseurs, inkopers en andere geïnteresseerden kunnen kennis nemen van de resultaten van het onderzoek. Het rapport is vanaf 1 november 2007 verkrijgbaar en kost slechts ¤ 79,95 (excl. BTW).

Het volledige rapport is te bestellen via info@oudarlesteyn.nl. Op aanvraag is er ook een gratis extract beschikbaar.