Ingezonden persbericht

- PERSBERICHT -

Yo! Opera Festival 2007 - Ik zing alleen voor jou
Woensdag 31 oktober t/m zondag 4 november in Utrecht

Utrecht is vijf dagen lang het hart van de jeugdopera. Er wordt in alle uithoeken gezongen. Alleen voor jou! En, heel dichtbij! Overal in de stad kom je zangers tegen, die zingen over wat jou bezig houdt. Geen grote gebaren, enorme decors of onbegrijpelijke woorden. Wèl onvoorstelbaar mooie stemmen die zingen over vriendschap, over het nieuws van de dag of over gemene tantes.

Yo! Opera Festival is het enige jeugdopera festival ter wereld. Organisatie Yo! Opera bewijst al meer dan vijf jaar dat opera springlevend is. In 2005 werd het publiek verrast met jeugdopera in rijdende bussen. Opera In De Bus won zelfs de Nationale Evenementenprijs voor het meest innovatieve evenement.

Het festivalprogramma van dit jaar laat met voorstellingen uit Oostenrijk, Nederland, België, Italië en Engeland de diversiteit van de jeudgopera van vandaag de dag zien. Een wereld die zich uitstrekt van traditionele Arabische muziek, jodelen, rap en volksmuziek tot de klassiek geschoolde stem èn modern operageluid.
De openingsvoorstelling is de Nederlandse première van Het Dappere Snijdertje van De Wiener Taschenoper. In Oostenrijk is deze voorstelling genomineerd voor de Stella, de Oostenrijkse prijs voor de beste kindervoorstelling. Uit Engeland komen de jonge zangers van Glyndebourne Opera opnieuw naar het festival. Ze zijn met hun Wild Dreams te gast op een VMBO-school in de wijk Kanaleneiland. België is ruim vertegenwoordigd met drie intieme, poëtische voorstellingen van Muziektheater Transparant en Walpurgis. Dit jaar maken voor het eerst ook Nederlandse ensembles jeugdopera. Wat je zeker niet mag missen is Babylon van Ensemble Ziggurat. Theo Loevendie mixt krachtige operastemmen met oosterse muziek èn briljante tapdans.

Na het succes van Opera In De Bus is een prominente rol weggelegd voor nieuwe projecten van Yo! Opera. Dit jaar zingen zangers je toe vanaf de deurmat op een galerij in Overvecht, De Operaflat: 25 daverende deur-drama's, gemaakt door leerlingen van een basisschool in Overvecht en componisten en zangers van 9 Nederlandse conservatoria.
Uitzonderlijk is ook het project dat plaatsvindt in Theater Kikker: in De Zingende Stad gaat Yo! Opera samen met scholieren uit de wijk Ondiep het experiment aan. Het project laat zien dat de jeugdopera van de 21ste eeuw volop in ontwikkeling is. Kinderen gaan de weg van school naar huis vocaal in kaart met behulp van nieuwe media!

Yo! Opera is ook opera op bijzondere plekken, bijvoorbeeld in een scheepswerf in Nieuwegein en in het koetshuis van Kasteel de Haar in Haarzuilens. In Kanaleneiland nemen zangers je mee op een wandeling rondom een school. En dit alles is nog maar een kleine greep uit het totale festivalprogramma!

Yo! Opera 2007 is weg van het grote gebaar en de grootschaligheid, terug naar de persoonlijke ontmoeting tussen de stem van de zanger(s) en het publiek op de vierkante centimeter!

Het ontstaan van Operaflat voor Yo! Opera Festival:
http://www.youtube.com/watch?v=WTk9GK__YF4 (deel 1);
http://www.youtube.com/watch?v=WPlbP7TEGZs (deel 2)

Het Yo! Opera Festival ontvangt structurele subsidie in het kader van de Cultuurnota van het Ministerie van O.C.&W., de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht. De 4de festivaleditie is mede mogelijk gemaakt door: het VSBfonds, Stichting Doen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Société Gavignès, Actieplan Cultuurbereik, Mondriaan Stichting, Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, Kosmopolis Utrecht en de Vrede van Utrecht.

http://www.yo-opera.nl

- EINDE PERSBERICHT -