Ingezonden persbericht


ROTTERDAM, 23 oktober 2007. De Rotterdamse beeldend kunstenaar Alexander Wechgelaar bevestigt op 31 oktober 2007 zijn zes vraagstellingen aan de deur van de Arminiuskerk in Rotterdam. Dit als reactie op de plannen voor de belangrijke, internationale beeldententoonstelling 'Sonsbeek 2008' in Arnhem. De zes vraagstellingen zijn een update van de 95 stellingen die Maarten Luther op 31 oktober 1517 bevestigde aan de deur van de slotkapel in Wittenburg.

"O Nederland, O Nederland,
Wel het Wilhelmus zingen
Maar de Vrede van Munster
Aan je laars lappen"

In 2008 vindt de tiende Sonsbeek-tentoonstelling plaats onder de naam 'Grandeur'. Bij de opening en sluiting van de tentoonstelling zullen hedendaagse beelden in een statige en tegelijk feestelijke processie door de straten van de stad worden gedragen. De processie wordt begeleid door muziekkorpsen, amateurverenigingen, kunstinstellingen en academiestudenten uit verschillende bevolkingsgroepen. Tijdens de tentoonstelling worden de beelden onder baldakijnen (katholieke troonhemels) gezet in het Sonsbeekpark. Het benodigde bedrag bedraagt vier-en-een-half miljoen euro, Arnhem staat garant voor een groot deel van het bedrag. Zie www.sonsbeek2008.nl.

Bij de Vrede van Munster, die de tachtigjarige vrijheidsoorlog afsloot, is blijvend bepaald dat er boven de grote rivieren geen processies gehouden mogen worden. Volgens de kunstenaar moet het dan niet alsnog stiekem onder de noemer 'beeldende kunst' worden gedaan. "Met alle andere bezwaren ben ik ervan overtuigd dat dat een heilloze, grimlachwekkende en verwerpelijke onderneming is".

De bevestiging van de zes vraagstellingen zal geheel in nieuw-Lutherse stijl plaatsvinden met gebruikmaking van dubbelzijdige tape.

Tijd: woensdag 31 oktober, 11.00 uur
Lokatie: Arminiuskerk, Museumpark 3, 3015 CB ROTTERDAM


---


---