Officiële opening Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren

26/10/2007 11:30



Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren



Woensdag 31 oktober zal het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) officieel van start gaan. "Hoog tijd" volgens Ingeborg de Wolf, directeur van deze nieuwe stichting. "Steeds meer Nederlanders hebben huisdieren, maar soms lijkt emotie de overhand te krijgen op het gezond verstand. Een onafhankelijke en objectieve stichting die de kennis over het houden van huisdieren verbetert is nu echt noodzaak".

Het aantal huisdieren in Nederland is de afgelopen decennia sterk toegenomen en huisdieren nemen een steeds belangrijker plaats in het gezin in. Niet verwonderlijk want huisdieren hebben een positieve invloed op mensen, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen en bevorderen het sociaal contact van eenzame ouderen. Eigenlijk heeft vrijwel elke huisdierenbezitter het beste met zijn dier voor. Niemand schaft een dier aan met het plan er slecht voor te zorgen. Maar alle mooie plannen ten spijt blijkt het toch te vaak voor te komen dat huisdieren niet de juiste zorg krijgen. Niet onwil, maar onkunde blijkt in de meeste gevallen de grootste oorzaak.

Het LICG wil hier verandering in brengen. Mensen moeten een bewuste keuze maken bij het kopen van een huisdier en zich niet laten leiden door een impuls. Goede informatie is de eerste stap. Doel van het LICG is het verstrekken van objectieve en onafhankelijke voorlichting. Deze wordt voor publicatie door een wetenschappelijke commissie getoetst. "Hier is grote behoefte aan", volgens directeur De Wolf, "want informatie over huisdieren is niet altijd gemakkelijk te vinden, niet betrouwbaar of verschillende bronnen zijn tegenstrijdig met elkaar".

Eén van de eerste projecten die het LICG oppakt is een campagne om het aantal hondenbeten bij jonge kinderen door de eigen hond terug te dringen. Onderzoek wijst namelijk uit dat 65 procent van alle bijtincidenten thuis plaatsvindt met de eigen hond. Het LICG brengt daarom een interactief computerspel uit. Hoofdfiguur is De Blauwe Hond, die kinderen spelenderwijs leert hoe ze om moeten gaan met honden.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit participeert in het LICG, evenals organisaties die zich inzetten voor dieren, zoals Dibevo, de Dierenbescherming, de Faculteit der Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht)/Wageningen University & Research, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en het Platform Verantwoord Huisdierenbezit. "Met zo'n brede vertegenwoordiging bij allerlei doelgroepen hopen we de komende jaren een wezenlijk verandering in onze omgang met huisdieren te realiseren. Ons motto is dan ook: Huisdieren? Volg je hart, met verstand!





http://www.kennelclub.nl