Gemeente Delft

Geachte redactie,

Hierbij nodigen wij u uit voor een perstoelichting op woensdag 31 oktober op de 9e verdieping van de Torenhove, Martinus Nijhofflaan 2, in Delft.

Wethouder Rensen geeft van 11.15 - 12.00 uur een toelichting over de integratienota. Daarnaast geeft hij een korte toelichting over het beleid en het plan van aanpak 'tegengaan alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 jaar'.

De integratienota:
Gemeente Delft wil de sociaal- economische positie van nieuwe Nederlanders de komende jaren versterken. Daarmee samenhangend willen zij de acceptatie van verschil én gemeenschappelijkheid versterken. De koers van de afgelopen jaren wordt verder gevaren, maar wel versterkt en geactualiseerd langs drie visionaire lijnen:
* Identiteit en burgerschap
* Inzetten op algemeen beleid
* Delft (mondiaal) betrokken

Prinses Maxima heeft bij de presentatie van het rapport 'Identificatie met Nederland' een toespraak over identiteit gehouden waarin zij benadrukte dat het niet gaat om de verschillen tussen mensen, maar om de kracht die eenieder in de samenleving met zich meebrengt. De bundeling van de aanwezige krachten zorgt volgens prinses Maxima voor verrijking van Nederland. Tijdens het Integratie-ronde-tafel-gesprek in Delft in juni is ook naar voren gekomen dat mensen niet zozeer een vaste identiteit hebben, maar beschikken over diverse deelidentiteiten. Tevens bleek de verbondenheid van nieuwe Nederlanders met Delft en Nederland aanwezig.

De gemeente Delft wil deze versterken door burgerschap beter te profileren. Burgerschap doet een beroep op een ieders inzet, betrokkenheid en individuele verantwoordelijkheid en gaat uit van wederkerigheid van rechten. Delft accepteert het behoud van een eigen culturele identiteit van de nieuwe Nederlanders, maar in relatie tot burgerschap is afkomst niet relevant. Burgerschap claimt hiermee loyaliteit van alle Delftenaren.

Met vriendelijke groet,

Esther Holster
Communicatieadviseur
Gemeente Delft

----------