Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Alfahulp en betaling bij ziekte

De VSN heeft van enkele leden klachten gekregen over de doorbetaling van alfahulpen bij ziekte. Het komt erop neer dat wanneer een alfahulp ziek wordt de cliënt geacht wordt de ziektekosten te betalen. Tegelijkertijd moet er een vervangende hulp gezocht én betaald worden. Hoe zit dat?

Klachten uit de praktijk hebben ook de Tweede Kamer bereikt. Het CDA-kamerlid Ans Willemse-Van der Ploeg heeft hier vragen over gesteld aan de staatssecretaris. De staatssecretaris heeft hier het volgende op geantwoord:

Voor de inwerkingtreding van de Wmo leverden alfahelpenden ook al hulp bij het huishouden. Bij de alfahulpconstructie sluit de cliënt een arbeidsovereenkomst met de alfahulp. De cliënt is daardoor formeel de werkgeversfunctie. Dit is niet veranderd door de Wmo. Wat wel verandert is dat in het verleden de thuiszorgorganisatie een deel van de taken van de werkgever van de cliënt overnam, zoals de doorbetaling van loon bij ziekte. Dat doen zij nu niet meer.

De staatssecretaris vindt het niet goed dat mensen die een indicatie hebben voor hulp bij het huishouden én hun hulp én de kosten voor vervangende hulp moeten betalen. Gemeenten hebben op basis van de Wmo compensatieplicht. Dat betekent dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de doorbetaling van de alfahulp bij ziekte. Als een gemeente dat niet zou doen, voldoet de gemeente niet aan haar compensatieplicht. Het is de gemeente die thuiszorgorganisaties contracteert die met alfahulpen werken. Gemeenten moeten hierover in hun contracten sluitende afspraken maken. De staatssecretaris zal de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) erop wijzen dat gemeenten passende maatregelen moeten treffen. Zij zal de Tweede Kamer van de uitkomsten van het overleg met de VNG op de hoogte stellen.

Tot nu toe is er echter nog niets veranderd en trekt de client aan het kortste eind. Wordt u met dit probleem geconfronteerd, dan doet u er wel goed aan om bij de gemeente protest aan te tekenen en te wijzen op de uitspraken van de staatssecretaris.

Hebt u ervaringen met dit probleem, meldt u dat dan via vsn@vsn.nl. De VSN kan dan gericht actie ondernemen, wanneer het probleem nog lang blijft voortbestaan.

Lees hier de letterlijke tekst van de staatssecretaris. 31 oktober 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400