Smaaklessen van Pierre Wind een succes op basisscholen
woensdag 31 oktober 2007
Het door meesterkok Pierre Wind en Universiteit Wageningen ontwikkelde
programma Smaaklessen is vorig jaar door 500 basisscholen aangeboden. Het is
wegens succes geprolongeerd.
Brede School De Sterrenbogerd in Geldermalsen is vandaag begonnen met
het aanbieden van Smaaklessen, het lesprogramma over eten en smaak
voor het basisonderwijs, waarin het beleven van voedsel centraal
staat. Met al hun zintuigen verkennen kinderen uit groep 5 en 6 het
dagelijkse eten. Ze doen smaakproefjes, worden zich bewust van hun
eigen smaak en allerlei factoren die daarop van invloed zijn. Hun
nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en hun voedingskennis wordt
spelenderwijs verbeterd. Kinderen ontdekken niet alleen nieuwe smaken
en producten, maar leren ook meer over voedsel en allerlei onderwerpen
die daarmee samenhangen, zoals samenstelling, productie,
bereidingswijze en herkomst.
Onze voedselkeuze bepaalt in belangrijke mate onze gezondheid. We
maken echter niet altijd de verstandigste keuze. Zelfs al weten we wat
gezond eten is, dat betekent nog niet dat we dit ook daadwerkelijk
doen. We koken niet vaak zelf en bij veel gemaksproducten is niet meer
te zien waar het voedsel vandaan komt. Smaaklessen wil leerlingen een
positief gevoel geven bij voedsel. Vanuit dat gevoel wordt het
interessanter nieuwe producten en smaken te ontdekken. En een kind dat
positief staat tegenover eten, wil er ook meer over weten. Smaaklessen
hoopt dat kinderen zo, vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid,
leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken. Na de lessen kunnen
ze antwoord geven op vragen als: Welke zintuigen gebruik ik bij eten?
Wat zijn de hoofdsmaken? Hoe ontwikkelt mijn smaak zich?
Naschoolse activiteit
De Sterrenbogerd laat Smaaklessen verzorgen door chefkok Lucas Smid en
biedt het pakket op zes woensdagmiddagen aan als naschoolse
activiteit. De kosten bedragen 15,00 per leerling, inclusief alle
materialen én een eigen smaakpaspoort voor de kinderen.
Vorig jaar was de belangstelling zo groot dat het niet altijd mogelijk
was een kok naar een school af te vaardigen. Het koksbestand is
nu uitgebreid en ook organisatorisch is er een en ander
veranderd. Scholen die vorig jaar niet aan de beurt kwamen en dit jaar
wel een kok willen worden opnieuw benaderd. Het programma is echter
ook zonder professionele kok prima uit te voeren.