Smaaklessen van Pierre Wind een succes op basisscholen

woensdag 31 oktober 2007

Het door meesterkok Pierre Wind en Universiteit Wageningen ontwikkelde programma Smaaklessen is vorig jaar door 500 basisscholen aangeboden. Het is wegens succes geprolongeerd.

Brede School De Sterrenbogerd in Geldermalsen is vandaag begonnen met het aanbieden van Smaaklessen, het lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs, waarin het beleven van voedsel centraal staat. Met al hun zintuigen verkennen kinderen uit groep 5 en 6 het dagelijkse eten. Ze doen smaakproefjes, worden zich bewust van hun eigen smaak en allerlei factoren die daarop van invloed zijn. Hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en hun voedingskennis wordt spelenderwijs verbeterd. Kinderen ontdekken niet alleen nieuwe smaken en producten, maar leren ook meer over voedsel en allerlei onderwerpen die daarmee samenhangen, zoals samenstelling, productie, bereidingswijze en herkomst.
Onze voedselkeuze bepaalt in belangrijke mate onze gezondheid. We maken echter niet altijd de verstandigste keuze. Zelfs al weten we wat gezond eten is, dat betekent nog niet dat we dit ook daadwerkelijk doen. We koken niet vaak zelf en bij veel gemaksproducten is niet meer te zien waar het voedsel vandaan komt. Smaaklessen wil leerlingen een positief gevoel geven bij voedsel. Vanuit dat gevoel wordt het interessanter nieuwe producten en smaken te ontdekken. En een kind dat positief staat tegenover eten, wil er ook meer over weten. Smaaklessen hoopt dat kinderen zo, vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid, leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken. Na de lessen kunnen ze antwoord geven op vragen als: Welke zintuigen gebruik ik bij eten? Wat zijn de hoofdsmaken? Hoe ontwikkelt mijn smaak zich?

Naschoolse activiteit
De Sterrenbogerd laat Smaaklessen verzorgen door chefkok Lucas Smid en biedt het pakket op zes woensdagmiddagen aan als naschoolse activiteit. De kosten bedragen 15,00 per leerling, inclusief alle materialen én een eigen smaakpaspoort voor de kinderen. Vorig jaar was de belangstelling zo groot dat het niet altijd mogelijk was een kok naar een school af te vaardigen. Het koksbestand is nu uitgebreid en ook organisatorisch is er een en ander veranderd. Scholen die vorig jaar niet aan de beurt kwamen en dit jaar wel een kok willen worden opnieuw benaderd. Het programma is echter ook zonder professionele kok prima uit te voeren.