Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente huurt toezichthouders horeca in - persbericht 080, 2007

Controle bij alle bedrijven en instellingen

De gemeente Hoogezand-Sappemeer huurt twee toezichthouders voor de horeca in om invulling te geven aan het nieuwe horecabeleid, zoals dat met de komst van het horeca-convenant in 2005 is ingeluid.

Omdat de gemeente tot nu toe geen actief toezichtbeleid heeft gevoerd zal op projectbasis een eerste controleronde plaatsvinden. Daarbij komen van november 2007 tot en met maart 2008 alle horecabedrijven met een reguliere horecavergunning en een verlof alcoholvrij aan de beurt. Gevolgd in maart 2008 tot oktober 2008 door bedrijven met een paracommerciële horecavergunning, zoals (sport-) verenigingen en instellingen. Omdat deze laatste groep vaak vrijwilligers achter de bar heeft zal voor hen eerst een aantal opfrisbijeenkomsten gehouden worden. Van december 2008 tot maart 2009 zullen zij hun eerste controleronde krijgen. De horecaondernemers zijn door middel van een brief persoonlijk geïnformeerd over de komende controles.

Achtergrond

Naar aanleiding van overlast 's nachts in het uitgaansgebied van Hoogezand-Sappemeer hebben verschillende partijen, waaronder de horeca, politie, gemeente en Koninklijke Horeca Nederland, in december
2005 een horeca-convenant gesloten. In dit convenant komen partijen overeen de overlast terug te brengen door actief hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. De horecabedrijven houden bijvoorbeeld strikt toezicht op de eigen huis- en gedragsregels en voeren een actief deur- en sluitingstijdbeleid. De gemeente zal de horecabedrijven periodiek hierop controleren, net als op de aanwezigheid van geldige vergunningen, zoals de Drank- en Horecavergunning (of het Verlof Alcoholvrij), een exploitatievergunning, een terrasvergunning en een Aanwezigheidsverklaring. Aan het convenant deelnemende horecabedrijven mogen in het weekend tot 05.00 uur open blijven.