Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 31 oktober

Fryslân, 31-10-2007 o Politieberichten van dinsdag 30 oktober 07.00 uur t/m woensdag 31 oktober 07.00 uur.

Ooststellingwerf: politie lost twee inbraken op dankzij DNA-materiaal De politie heeft twee inbraken in Oosterwolde en Elsloo opgelost dankzij vergelijking van DNA-materiaal van twee veroordeelden met opgeslagen dadersporen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

In juli 2005 werd er ingebroken bij een bouwmarkt aan de Veengang in Oosterwolde en in woning in Elsloo. Bij de inbraak in de bouwmarkt werden twee bosmaaiers gestolen en uit de woning een aantal kostbare sieraden. In beide panden werden destijds dadersporen veiliggesteld waarvan het DNA-profiel werd opgeslagen in de DNA-databank van het NFI.

In het kader van de wet afname DNA bij veroordeelden moesten een
39-jarige inwoner van Emmeloord en een 42-jarige inwoner van Haarlem DNA afstaan. Het celmateriaal van beide mannen werd in de databank van het NFI opgenomen en vergeleken met opgeslagen daderprofielen. Hieruit ontstonden twee hits.

Het DNA-materiaal van de Emmeloorder kwam overeen met de opgeslagen dadersporen die werden aangetroffen in de bouwmarkt. Na verhoor bekende de verdachte dat hij samen met twee inwoners van Oosterwolde van 40 en 47 jaar had ingebroken. Na verhoor en een proces-verbaal werden de drie verdachten heengezonden in afwachting van verdere strafvervolging.

Het DNA-materiaal van de Haarlemmer kwam overeen met de opgeslagen dadersporen die werden aangetroffen bij inbraak in Elsloo. Tijdens het verhoor ontkende de verdachte dat hij betrokken was geweest bij de inbraak. Desondanks werd er proces-verbaal opgemaakt omdat zijn DNA-materiaal was aangetroffen in de woning. De man, die al vast zit voor een andere zaak, zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Heerenveen: bromfietsster gewond door aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de kruising van het Fok en K.R. Poststraat een aanrijding afgehandeld tussen een bromfiets en een personenauto met aanhanger, waarbij een 20-jarige bromfietsster gewond raakte. De aanrijding ontstond toen een 66-jarige automobilist uit de K.R. Poststraat kwam en in de richting van het Fok wilde gaan. De bromfietsster kwam uit de richting van het station en reed op de K.R. Poststraat. De automobilist wilde het Fok inrijden en merkte de bromfietsster te laat op. Een botsing was het gevolg. De bromfietsster is ter controle per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. Zij kon na een medische behandeling weer naar huis. De automobilist kwam met de schrik vrij. De bromfiets raakte zwaar beschadigd en is afgevoerd.

Akkrum: automobiliste gewond door aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Leppedyk een aanrijding afgehandeld tussen twee personenautos. De aanrijding ontstond toen een
21-jarige automobiliste uit Akkrum in de richting van Akkrum reed. Een
38-jarige bestuurder uit Akkrum kwam uit de tegenovergestelde richting. De vrouw zag haar tegenligger te laat en een botsing was het gevolg. De vrouw is met nekletsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Haar tegenligger kwam met de schrik vrij. Beide voertuigen raakten ernstig beschadigd en zijn door een berger afgevoerd.

Wergea: politie onderzoekt bedrijfsinbraken
De politie onderzoekt vier inbraken die in de nacht van maandag op dinsdag in bedrijfspanden plaatsvonden. Een pand aan de Fricoweg waarin meerdere bedrijven gevestigd zijn, en een bedrijf aan de Warstiensterdyk zijn s nachts bezocht. Uit de panden zijn computers, geld en een groen gele Peugeot Boxer met kenteken 27-VT-XG weggenomen. De daders kwamen de panden binnen door een ruit te forceren. Alle gedupeerden deden aangifte.

Terwispel A7: automobilist en passagiere gewond na eenzijdige ongeval De politie heeft dinsdagochtend op de A7 een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 42-jarige automobilist uit Groningen en zijn
32-jarige passagiere gewond raakten. De bestuurder kwam met het linkerwiel van zijn auto in de berm en raakte daardoor de controle over zijn voertuig kwijt. De Groninger botste vervolgens met zijn auto tegen de vangrail. Hij en zijn passagiere raakten daarbij gewond. De twee werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: bromfietscontrole
De politie heeft dinsdagochtend op de Van Giffenstraat een bromfietscontrole gehouden. Tijdens de controle werden er 20 bromfietsen gecontroleerd. Zeven bestuurders kregen een bekeuring, waarvan vier voor een te hoge constructiesnelheid, twee voor een niet voldoende leesbare kentekenplaat en één voor het niet gelijk kunnen tonen van een kentekenbewijs.

Sint Jacobiparochie/ Sint Annaparochie: snelheidscontrole na klachten van bewoners
De politie heeft dinsdag op de Oude Bildtdijk zowel in Sint Jacobiparochie als in Sint Annaparochie op snelheid gecontroleerd naar aanleiding van klachten van de bewoners van beide dorpen. Van 08.00 uur tot 11.00 uur werd er op snelheid gecontroleerd in Sint Jacobiparochie. Tijdens de controle passeerden 85 voertuigen de radar, waarvan er vier te snel reden. Van 11.00 uur tot 14.00 uur werd er in Sint Annaparochie gecontroleerd. Hier passeerden 108 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 22 te snel reden. Op de Oude Bildtdijk is een snelheid van 60 kilometer per uur toegestaan.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs De politie heeft dinsdagmiddag bij de Mercuriusfontein in het centrum van de stad een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Agenten waren getuige van een deal. Na afloop hiervan werd de Leeuwarder gecontroleerd. Hij bleek in het bezit te zijn van 16 bolletjes met daarin vermoedelijk cocaïne. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: fietsster gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagavond op de Mr. P.J. Troelstraweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 51-jarige fietsster uit Stiens gewond raakte. De vrouw schrok van een tegemoetkomende fietsers, raakte daardoor uit balans en kwam vervolgens ten val. Het slachtoffer werd met gezichtsletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Leeuwarden: fietser en bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Groningerstraatweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 21-jarig fietser en een 17-jarige bromfietser gewond raakten. De twee Leeuwarder waren frontaal met elkaar in botsing gekomen. Het duo werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Opeinde: voetgangster en fietser gewond aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Kommisjewei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 55-jarige voetgangster en een 31-jarige fietser gewond raakten. De twee inwoners van Opeinde hadden elkaar in het donker niet gezien. De fietser botste frontaal op de voetgangster. De twee werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft dinsdagavond een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in een winkel aan de Voorstreek een medewerker bedreigd en hem in het gezicht gespuugd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de verdachte snel worden achterhaald. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft dinsdagavond in een horecagelegenheid aan het Cambuurplein een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in het stadion ruzie gekregen met een 22-jarige stadsgenoot. Na afloop van de wedstrijd kwamen de twee elkaar tegen in de horecagelegenheid, waar de 22-jarige man in zijn gezicht geslagen. De 17-jarige verdachte werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 39-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder viel op omdat hij op de Valkstraat diverse stoepranden raakte. Op de Troelstraweg kreeg de Leeuwarder een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 715 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: brand in drie rolcontainers
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij een brand in drie containers. Omstreeks 01.15 uur kregen de agenten een melding van een brand op de Archipelweg. Eenmaal ter plaatse bleken er drie containers in brand te staan. Omdat het vuur dreigde over te slaan begonnen de agenten gelijk met blussen. De brandweer kwam snel ter plaatse en nam de bluswerkzaamheden over. De brand is vermoedelijk aangestoken.