Provincie Utrecht

7.7 miljoen euro extra geld voor aanpak luchtkwaliteit

31-10-2007 -

Provincie Utrecht heeft circa 7.7 miljoen euro van het Rijk ontvangen voor de aanpak van de luchtkwaliteit met lokale maatregelen. De hardnekkigste knelpunten liggen, naast de knelpunten langs de rijkswegen, vooral in het stedelijke gebied van de gemeente Utrecht. Dit bedrag wordt daarom volledig aan de gemeente Utrecht ter beschikking gesteld.

De provincie stelt als eis dat de gemeente Utrecht concrete voorstellen ter verbetering van de luchtkwaliteit indient. Deze worden vervolgens getoetst of ze daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit en of de maatregelen kosteneffectief zijn.

Provincie Utrecht werkt samen met Utrechtse gemeenten aan de verbetering van de luchtkwaliteit via het Regionale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Utrecht (RSLU). Dit programma maakt onderdeel uit van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van het Rijk. Het Rijk heeft de provincie verantwoordelijk gemaakt voor de verdeling van Rijksmiddelen onder de regio en de gemeenten.

Onlangs uitte Gedeputeerde Staten haar zorgen over de hardnekkige problemen met de luchtkwaliteit in de provincie richting het Rijk tijdens Prinsjesdag. Ondanks deze ruggensteun van het Rijk zijn Gedeputeerde Staten van mening dat een veelvoud van het ontvangen bedrag nodig is voor de oplossing van alle knelpunten in de provincie Utrecht.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 2582122