Gemeente Urk

Hoge banengroei op Urk

De Urker economie is van mei 2006 tot mei 2007 gegroeid met 534 arbeidsplaatsen. Dit is een toename van 7%. De groei is hiermee hoger dan de gemiddelde groei in Flevoland: 5%.

Dit blijkt uit de voorlopige uitslag van het arbeidsplaatsen onderzoek van de Provincie Flevoland. Ter vergelijking: het Centraal Planbureau verwacht in Nederland een werkgelegenheidsgroei van 2%.

Het aantal arbeidsplaatsen komt op Urk op 5.957 fulltime en 1.759 parttime banen. De groei komt vooral uit de sectoren zakelijke dienstverlening, handel & horeca en vervoer. De sector handel & horeca groeide met 220 banen. Het aantal banen in de visserij en industrie bleef stabiel.

Wethouder J. Koffeman van Economische zaken is verheugd over de cijfers. `Over een periode van 7 jaar laat Urk een economische groei van 29% zien. Binnen Flevoland was alleen de groei in Almere in deze periode groter. Ondanks een beperkte groei in eerdere jaren ontwikkelt het aantal banen op Urk zich dus bovengemiddeld. Voor bijna ieder lid van de beroepsbevolking is een baan beschikbaar. De werkloosheid ligt op dit moment net onder de 3%. Ons streven is om in 2010 voor 96 % van de beroepsbevolking een baan te hebben. Om dit te halen zijn er nog 475 extra fulltime banen nodig. Wij zien ook dat de groei een bijdrage levert aan de verbreding van de werkgelegenheid, waardoor de Urker economie minder afhankelijk wordt van de visserij sector.`


* Bijlage pb 07 060 Provincie Flevoland 2007-181.DOC (46 KB)