Gemeente Lingewaal


GGD-Rivierenland start onderzoek gezondheid jeugd Lingewaal

GGD Rivierenland

GGD Rivierenland start deze week met een onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren in Lingewaal. Jongeren tussen 13 en 16 jaar krijgen een brief waarin zij gevraagd worden om via internet een digitale vragenlijst in te vullen over diverse onderwerpen zoals gezondheid, schoolbeleving, pesten, roken, alcohol, voeding en vrije tijd. Na het invullen van de vragenlijst krijgen de leerlingen digitaal een persoonlijk advies over hun gezondheid en leefstijl. Met de verzamelde informatie kunnen Gemeente Lingewaal en GGD Rivierenland samen gericht actie nemen om de gezondheids- en leefsituatie van jongeren te verbeteren.

Onderzoek
Het onderzoek, genaamd E-MOVO (Elektronische Monitor en Voorlichting) wordt uitgevoerd door alle GGDen in Gelderland en Overijssel. In 2003 is het onderzoek voor het eerst uitgevoerd. Toen deden ruim 35.000 jongeren uit Gelderland en Overijssel mee. Naar verwachting doen er dit jaar nog meer mee aan het onderzoek. In plaats van een papieren vragenlijst, vullen de jongeren een digitale vragenlijst op internet in. Nadat zij de vragenlijst hebben ingevuld, krijgen zij op basis van de door hun gegeven antwoorden een persoonlijk advies via de E-MOVO website. Dit advies maakt jongeren bewust van hun eigen gedrag met betrekking tot bewegen, roken, voeding, alcohol, drugs en geestelijk welzijn, en geeft persoonlijke tips over een gezonde leefstijl. Het advies bevat links naar andere websites voor jongeren, met betrouwbare en leuke informatie over gezondheid en leefstijl. Alle scholen voor voortgezet onderwijs in Regio Rivierenland doen mee aan het onderzoek. Omdat de leerlingen uit Lingewaal in een andere regio naar het voortgezet onderwijs naar school gaan heeft de gemeente besloten de jongeren thuis te benaderen om de vragenlijst toch in te vullen.

Prijs
Jongeren die de lijst op internet invullen kunnen meedoen aan een prijsvraag. Iedere 25e inzender wint een irischeque ter waarde van 20,-.

Rapportages
In het voorjaar ontvangt de gemeente een rapport met de bevindingen over de jongeren in Lingewaal. In dit rapport staan vergelijkingen met andere gemeenten en met de bevindingen in 2003. Gemeenten gebruiken het rapport voor de ontwikkeling van hun jeugd- en gezondheidsbeleid.