Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden stimuleert samenscholingsverbod tegen jeugdoverlast

Bron: gemeente Leeuwarden (31-10-2007) De gemeente Leeuwarden gaat het samenscholingsverbod stimuleren om met name de jeugdoverlast aan te pakken. Het samenscholingsverbod is toepasbaar op groepen die zich zonder redelijk doel bevinden op een locatie waarover eerder een klacht of melding van overlast is geregistreerd bij het Meldpunt Overlast of de politie. Bijvoorbeeld bij afdakjes, winkelcentra, ingang van een supermarkt, tunneltjes etc.

Indien er een klacht of melding binnenkomt over een locatie, kan deze plek als `hotspot' worden aangemerkt. Indien de politie een groep, in aantal vier personen of meer, aantreft op de betreffende hotspot, kan de politie de groep sommeren te vertrekken en bij herhaling beboeten op basis van het samenscholingsverbod.

Voor de aanpak van jeugdoverlast, met name het doelloos rondhangen op straat wat voor omwonenden of andere gebruikers van de openbare weg als dreigend, intimiderend of als overlastgevend kan worden ervaren, is het samenscholingsverbod goed toepasbaar. Het samenscholingsverbod werd in het verleden echter nauwelijks gebruikt door de politie. Door extra aandacht te besteden aan de betreffende artikelen en het verduidelijken van de toepassing hoopt de gemeente beter te kunnen handhaven.