Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul, 29 oktober 2007

Betreft: Voortgang project Campus Polfermolen

Aan de raad,

In uw vergadering 30 oktober 2006 heeft u het college opdracht gegeven onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de Campus Polfermolen. In het kader van deze opdracht hebben onderhandelingen plaatsgevonden met het schoolbestuur van het Stella Maris College, LVO. In dit informatiebulletin stel ik u op de hoogte van de voortgang van de onderhandelingen met LVO.

Voortgang onderhandelingen LVO
Met de Stichting LVO is in 2006 uitgebreid overleg gevoerd over hun financiële bijdrage aan de `Campus Polfermolen' en de hieraan verbonden voorwaarden. Met de Stichting LVO is overeenstemming bereikt over de volgende zaken:
o Zij onderstrepen het rapport van de Firma Kats en Waalwijk en de daarin opgenomen cijfers.
o De in het rapport opgenomen stichtingskosten voor het Stella Maris ad EUR 4.006.620,-- worden verhoogd met een bedrag van EUR 137.500,-- in verband met het nieuwe vak technologie en het Wellness concept. De raad wordt voorgesteld het kredietplafond voor de stichtingskosten van het Stella Maris College te stellen op EUR 4.144.120,--. Dit krediet wordt vanaf 1 januari 2007 geïndexeerd. Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW.
o Het Stella Maris College zal minimaal 15 jaar in onze gemeente gehuisvest blijven. Tevens hebben zij de inspanningsverplichting op zich genomen het Stella Maris College voor 25 jaar te huisvesten in de `Campus Polfermolen'.
o De stichting betaalt een eenmalige eigen bijdrage van EUR 560.000,--.
o Als bijdrage uit de exploitatie vanwege de synergievoordelen, waaronder gemeenschappelijk personeel en gemeenschappelijk ruimtegebruik, wordt voor de duur van 15 jaar jaarlijks een bedrag van EUR 30.000,-- door de stichting voldaan.
o De stichting betaalt een marktconforme huurprijs voor het gebruik van de ruimten in de Polfermolen.

Wij zijn nog steeds in overleg met LVO om overeenstemming te bereiken over de volgende aanvullingen op deze afspraken: o De Stichting LVO treedt op als bouwheer voor het gebouwgedeelte van het Stella Maris College.
o Het te realiseren gebouw dient te voldoen aan de geldende eisen en voorschriften. Het kwaliteitsniveau van de buitenkant van het gebouw dient overeen te komen met het naastgelegen Polfermolen. o De Stichting LVO verstrekt ons een schriftelijke garantie dat het gebouwgedeelte van het Stella Maris College binnen het gestelde kredietplafond wordt gerealiseerd.

De Stichting LVO heeft in september een time-out gevraagd om de situatie nader te bezien. Reden hiervan was dat de leerlingenprognoses aanleiding gaven tot heroverweging van de omvang van de bouwplannen. Tevens waren er ongunstige ontwikkelingen in de (landelijke) financiering van brede scholengemeenschappen, welke mogelijk ook de scholen in onze regio, zouden treffen.
Inmiddels zijn de onderhandelingen met LVO weer opgepakt. Gebleken is dat de financiering van brede scholengemeenschappen voor onze school geen consequenties heeft. Wel geven de leerlingenprognoses aan dat de daling van het aantal leerlingen sneller gaat dan in eerste instantie de verwachting was.
Met LVO is afgesproken dat 15 november a.s. de consequenties van de leerlingendaling in kaart zijn gebracht en dat een concept convenant beschikbaar zal zijn, waarin alle afspraken inclusief de wijze van realisering van het project zijn vastgelegd. Tevens wordt onderzocht wat de voor- en nadelen van het Campus-model zijn ten opzichte van solitaire nieuwbouw van het Stella Maris College, al dan niet in het Polfermolengebied.
De resultaten hiervan worden ter besluitvorming aan uw raad voorgelegd.

Tijdens de gesprekken die gevoerd zijn met de Stichting LVO is gebleken dat zij stellig voornemens zijn nieuwbouw voor het Stella Maris College in onze gemeente te realiseren. Wij hebben met instemming van dit voornemen kennis genomen.

Ik hoop U hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

drs. M.J.A. Eurlings
burgemeester