Persbericht RFV: Veranker verworvenheden in Financiële-verhoudingswet

De Financiële-verhoudingswet (Fvw) moet worden aangepast. Het gaat daarbij om het opnemen van uitgangspunten en rechten die nu nog niet wettelijk zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld het recht van gemeenten op een lokaal belastinggebied. Maar ook de wijze waarop het gemeente- en provinciefonds groeien en krimpen al naar gelang de omvang van de rijksuitgaven, de zogenoemde normeringssystematiek, zou in de wet moeten worden verankerd. Dat bepleit de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een evaluatie van de tienjarige Fvw.

De Rfv wil aan de wet meer normatieve werking meegeven. De Raad constateert ook dat de wet naar letter en geest niet altijd even goed wordt nageleefd. Bovendien zijn bepaalde uitgangspunten voor de financiële verhoudingen onvoldoende in de wet verankerd. De Raad doet dan ook voorstellen om de wet aan te passen.

De Raad wil ook dat er een aantal onderzoeken wordt gedaan. In de eerste plaats naar het zogenoemde verdeelstelsel. In tien jaar tijd is het aantal maatstaven voor de verdeling van het gemeentefonds gegroeid van 41 naar 61. Dat levert schijnexactheid op. Een drastische vermindering van het aantal maatstaven is volgens de Raad nodig. Een tweede punt van onderzoek is de positie van de vier grote steden. De vraag is of er nog steeds voldoende redenen zijn voor hun uitzonderingspositie. Ook is de vraag of zij bij het verdelen van het geld onevenredig bevoordeeld worden. Tot slot vindt de Raad de tijd rijp voor een evaluatie van het provinciefonds. De financiële positie van de provincies staat volop in de politieke aandacht. Er zijn grote verschillen tussen provincies. Daarnaast verdwijnen de opcenten op de motorrijtuigenbelasting op het moment dat de kilometerheffing wordt ingevoerd. De vraag is wat er vervolgens met het eigen belastinggebied van de provincies moet gebeuren.

Noot voor redacties (