Ingezonden persbericht

PvdA De Baarsjes
PERSBERICHT

14020 Antwoordt maar niet

Amsterdam, De Baarsjes, 31 oktober 2007 - Stadsdeel De Baarsjes schort de deelname aan de Amsterdamse centrale telefoondienst 14020 deels op. Dat heeft de stadsdeelraad gisteren besloten op voorstel van de PvdA. De dienst 14020 functioneert nog onvoldoende. Bewoners moeten daarom onnodig lang wachten op antwoord. Vaak lukt het zelfs helemaal niet een antwoord te krijgen op een simpele vraag. Daarom zet De Baarsjes toch weer het gewone, directe nummer van het stadsdeel op de website.

De PvdA in de Baarsjes staat nog steeds achter de doelstelling van de centrale stedelijke telefoondienst 14020. Die moet ervoor zorgen dat bewoners beter, sneller en gebruiksvriendelijk met de stad of het stadsdeel kunnen communiceren. Dat lukt echter nog niet, blijkt uit de ervaringen die er nu zijn. Sterker nog, 14020 zorgt voor langere wachttijden en slechtere antwoorden. De afgesproken doelstelling dat 14020 80% van alle telefoontjes direct afhandelt, wordt lang niet gehaald.

De PvdA in De Baarsjes heeft daarom gisteren een motie ingediend waarin het stadsdeelbestuur wordt opgedragen de deelname aan 14020 voor een deel op te schorten. Het stadsdeel moet de directe telefoonnummers die toegang bieden tot directe diensten van het stadsdeel zoals de reiniging, buurtgericht werken en de griffie gewoon weer publiceren op de website van het stadsdeel. De telefooncentrale 14020 moet voorlopig alleen worden ingezet voor vragen die op dit moment al door 14020 zelf direct beantwoord kunnen worden. Pas als 14020 aantoonbaar naar behoren functioneert en de streefcijfers haalt, zal De Baarsjes weer volledig meedoen.

Jos Roest, deelraadslid van de PvdA:

"Het is voor bewoners soms om gek van te worden. Even een telefoontje om door te geven dat de vuilcontainer vol is kost zo een kwartier. En als je vraagt om doorverbonden te worden met de griffie van De Baarsjes, omdat je met de Raad wilt spreken, dan vraagt 14020 doodleuk: 'Wat is dat, de griffie?'. Dat kan zo niet langer. Laat ze de boel snel op orde krijgen."

De Partij van de Arbeid heeft in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes 8 van de 17 zetels in de deelraad. Er is een coalitie gevormd met de VVD.

Noot voor redactie,