Waterschap Groot Salland

Betere leefomgeving voor vissen in Mastenbroek

Laatste wijziging: 31 oktober 2007
De Vereniging Regionaal Viswaterbeheer IJssel- Vecht- en Zwartewaterdelta is van mening dat de leefomgeving voor vissen in de polder Mastenbroek voor verbetering vatbaar is. Dit staat in het Gebiedsgericht Uitvoeringsplan (GUP), een rapport met aanbevelingen dat de circa 14.000 leden tellende vereniging aan Godelieve Wijffels, lid van het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Groot Salland, heeft aangeboden.

Verbeteringen

Er blijken vier belangrijke knelpunten te zijn. Belangrijke maatregelen voor de polder Mastenbroek betreffen onder meer het verbeteren van de paai-, overwinterings- en migratiemogelijkheden, het optimaliseren van het maaibeleid en het verbeteren van de sportvisserijmogelijkheden door de aanleg van reguliere visplaatsen en een mindervalide visplaats. Stuwen en gemalen in de oude polder zijn voor vissen onoverbrugbaar. Hierdoor zijn bepaalde deelleefgebieden niet te bereiken, wat nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van bepaalde vissoorten. Ook zijn er onvoldoende goed ontwikkelde oeverzones waar de vis kan paaien en waar visbroed zich kan ontwikkelen. Tenslotte blijken er onvoldoende diepe plekken aanwezig te zijn. Dit kan met name in de winter tijdens strenge vorst tot problemen voor vissen leiden.

Reactie Waterschap Groot Salland
Het plaatselijk aanbrengen van meer diepere plekken in de watergangen is volgens Groot Salland relatief gemakkelijk te realiseren en op veel plekken ook al uitgevoerd. Een deel van de watergangen is op diepte gebracht, waarmee plaats wordt geboden aan vissen om te overwinteren. Het lijkt een vrij kostbare zaak, maar wanneer het waterschap dit in eigen beheer in combinatie met regulier onderhoud uitvoert, vallen de kosten mee.
Ook maatregelen voor het creëren van paai- en opgroeigebieden zullen in de nabije toekomst vorm krijgen. Het waterschap zal de komende jaren langs de grotere watergangen natuurvriendelijke oevers aanleggen. Ook zal het maaibeheer verder worden geoptimaliseerd en worden stuwen vispasseerbaar gemaakt. Door deze maatregelen zal het oppervlak paai-en opgroeigebied flink toenemen, aldus Groot Salland. In Mastenbroek zijn in de tussentijd al 6 vistrappen geplaatst, zodat vismigratie kan plaatsvinden.

Dat vissen overige stuwen en gemalen niet kunnen passeren veroorzaakt gedeeltelijk nog isolatie van vispopulaties. Daarnaast wordt het leefgebied er door versnipperd, waardoor wel aanwezige paai- en opgroeiplaatsen niet te bereiken zijn vanuit gebieden waar vissen permanent leven. Het Waterschap Groot Salland heeft begrip voor dit probleem en breid het vispasseerbaar maken van diverse stuwen en gemalen in het beheersgebied verder uit. Het waterschap wijst er wel op dat dit in een aantal gevallen een kostbare zaak is die een nadere kosten-batenanalyse vergt.
Een meer visvriendelijk onderhoud van de watergangen wordt nadrukkelijk meegenomen in de onderhoudsbeheersplannen die het waterschap de komende jaren voor alle wateren gaat opstellen.

Het visplan voor de polder Mastenbroek staat niet op zich. Gelijktijdig werd door visvereniging Combinatie Staphorsterveldeen rapport opgesteld over de leefomgeving van vissen in het gebied Staphorsterveld. De maatregelen hierin zijn vergelijkbaar met die van de GUP Mastenbroek.
Eerder kreeg het waterschap al een GUP overhandigd voor de Soestwetering, die stroomt van een gebied ten noordoosten van Deventer naar Zwolle.

Tijdens het onderzoek in de polder Mastenbroek is een gevarieerde en omvangrijke visstand aangetroffen, met in totaal 19 verschillende vissoorten. De Blankvoorn is de meest aangetroffen soort hiervan. De totale lengte van de watergangen in Mastenbroek bedraagt 453 kilometer. Ongeveer 165 kilometer hiervan bestaat uit hoofdwatergangen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl