Gemeente Den Haag

Gouden Beker voor Haags Mobiel Jongeren Team (31 oktober)

Het Stedelijk Mobiel Jongeren Team (SMJT) heeft de Gouden Beker gewonnen, een prijs voor het beste jongerenproject in Nederland. De jury koos voor het SMJT vanwege de samenwerking binnen het team en de professionele werkhouding. Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd, Sport): "Het SMJT zoekt jongeren op straat op en brengt problemen in beeld. We kunnen jongeren daardoor sneller terugleiden naar school of werk en problemen op straat voorkomen. Deze prijs is een stimulans om door te gaan en een compliment voor het team."

Het Stedelijk Mobiel Jongeren Team bestaat sinds 2006 en is gespecialiseerd in het aanpakken en voorkomen van jongerenoverlast. De jongerenwerkers van het SMJT analyseren allereerst de overlast- gevende groep jongeren en bepalen vervolgens in overleg met omwonenden, andere (hulpverlenende) instellingen en de jongeren hoe de overlast het beste kan worden bestreden. Via doorverwijzing van de jongeren naar de juiste instantie helpt het team jongeren weer op het goede pad. Het team bereikt grote groepen jongeren door deze individueel of in groepsverband te benaderen en samen met de jongeren te zoeken naar alternatieven voor het rondhangen. Het team bestaat uit acht jongerenwerkers, een projectmanager en een aantal vrijwilligers. Het SMJT begon als proefproject in de Schilderswijk en het Transvaalkwartier, maar is inmiddels in de hele stad inzetbaar.

De Gouden Beker is een initiatief van MEI Zakelijke Bijeenkomsten. De andere twee genomineerden waren Jong Bos en Lommer/Capabel met het Amsterdamse project 'Kleine bijdragen voor grootse initiatieven', en het jongerenwerk uit Den Bosch met het voetbalproject 'Doelbewust'. In totaal waren er 12 inzendingen. De jury bestond uit: Erik Akerboom (hoofd commissaris politie Brabant-Noord), Henk Geelen (bestuurslid BV Jong), Hans Doodkorte (directeur verpleging en verzorging Friesland College), Redbad Veenbaas (docent jeugdinterventies Hogeschool INHOLLAND en onderzoeker VU), Jaap Noorda (Noorda & Co) en Peter Lankhorst (adviseur jeugdbeleid en jeugdzorg).