D66

Gelijkheid voor kinderen lesbisch ouderpaar

31 oktober 2007

Kinderen van een lesbisch ouderpaar moeten dezelfde juridische positie krijgen als andere kinderen. Dat zegt de Commissie onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Ella Kalsbeek die onderzoek deed naar lesbisch ouderschap. De Tweede Kamer sprak zich begin dit jaar reeds met een overweldigende meerderheid uit voor een voorstel van D66 dat lesbische partners beide eenvoudig ouder moeten kunnen worden van een kind dat in hun relatie is geboren. D66-homowoordvoerder Boris van der Ham is dan ook zeer tevreden met de uitspraak van de commissie.

Van der Ham: "Tot nu toe was het zo dat de niet-biologische moeder van het stel het kind moest adopteren. Dat kostte veel tijd en geld en was niet rechtvaardig. Vaders hoeven hun kinderen toch ook niet te adopteren? Bovendien waren er bijvoorbeeld problemen met het wezenpensioen als de niet-biologische moeder kwam te overlijden. Nog erger was het als de biologische moeder overleed voordat het adoptieproces was afgerond, dan viel het kind in een juridisch vacuüm."

De Commissie-Kalsbeek stelt voor dat de 'meemoeder' bij een ongetrouwd paar het kind gewoon moet kunnen erkennen en dat in geval van een huwelijk de partner het ouderschap van rechtswege ontvangt. Van der Ham zegt vooral blij te zijn met de steun voor het D66-voorstel omdat de duizenden kinderen die opgroeien bij lesbische ouders nu in de toekomst juridisch beter beschermd zijn.

1.

Meer over...

* De juridische gelijkstelling van homoseksuelen spoedig voltooien
---