Dienstenbond CNV

Nieuws

31 oktober 2007

Leden stemmen in met Sociaal Plan Fusie FloraHolland/VBA

Door: Fedde Monsma

De afgelopen weken heeft CNV Dienstenbond op de vestigingen van FloraHolland en VBA ledenvergaderingen gehouden. Daar is het Sociaal Plan Fusie besproken. De leden hebben bij beide veilingen ingestemd met het bereikte akkoord.

Tijdens de ledenvergaderingen is uiteraard veel gesproken over de fusie en de consequenties voor medewerkers. Hoewel de verwachting is dat natuurlijk verloop boventalligheid moet kunnen opvangen, moeten er toch afspraken gemaakt worden. CNV Dienstenbond heeft het uitgangspunt gehanteerd dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen en boventalligen naar ander werk binnen de veiling begeleid moeten worden. Dat is gelukt.

Echter, de leden hebben wel enkele kanttekeningen geplaatst bij de werkingssfeer van het Sociaal Plan. De uitzondering die gemaakt is voor de niveaus 1,2 en 3 vinden zij niet vanzelfsprekend, zeker gezien dit voor een deel ook de groep is die geraakt wordt door de fusie. CNV Dienstenbond vertegenwoordigt ook in deze groep leden. De leden hebben aangegeven dat zij verwachten dat er voor deze drie niveaus gehandeld wordt in de geest van het Sociaal Plan Fusie, met name waar het ontslagregelingen betreft. In de discussie over topinkomens en gouden handdrukken is voor FloraHolland en de VBA geen plaats. Leden hebben aangegeven dat als erboven het Sociaal Plan Fusie afspraken met medewerkers uit niveau 1, 2, of 3 getroffen worden, zij zich het recht voorbehouden om deze verschillen aan de cao-tafel terug te vragen en dat publiek te maken.

Ook de kwalitatieve toets die voor niveau 4 afgesproken is, vindt geen rechtvaardiging bij de leden van CNV Dienstenbond. Gelijke monniken, gelijke kappen is het credo.

Desalniettemin vinden de leden van CNV Dienstenbond dat er verder goede afspraken zijn gemaakt voor een Sociaal Plan en hebben zij ingestemd met het principeakkoord. Daarmee is het Sociaal Plan een feit. Er moet nog wel over de precieze formulering in de teksten gesproken worden.

U leest het; CNV Dienstenbond zit er bovenop! Goede afspraken maken wij voor de leden, maar ook de niet-leden profiteren van dit Sociaal Plan. Daarom is het goed om lid te zijn van een bond actief en positief kritisch aan de slag is voor de leden; CNV Dienstenbond! Maak uw ongeorganiseerde collega lid!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl