Ingezonden persbericht


Persbericht

Rollatoraanpassing simpel maar doeltreffend
'Liesje' wint de finale van Zorginnovatie 2007

Nieuwegein, 31 oktober 2007 - Vandaag heeft 'Liesje, het rollatorverbeteridee' van Marion Clevers, fysiotherapeut bij zorginstelling De Bruggen in Zwammerdam de hoofdprijs gewonnen in de wedstrijd Zorginnovatie 2007. Deze wedstrijd van het Project Ergocoaches is dit jaar voor de vierde maal georganiseerd om verbeterideeën in de zorg te stimuleren. Het idee is een relatief simpele oplossing voor het probleem van langdurig gebukt lopen van zorgverleners. Deze assisteren kleinere cliënten bij het zoveel mogelijk zelfstandig gebruik van hun rollator. De ergocoaches van De Bruggen hebben deze fysieke belasting gesignaleerd en samen met hun technische dienst opgelost. De mobiliteit en dus de gezondheid van cliënten wordt door de inzet van 'Liesje' bevorderd en zorgt voor een betere kwaliteit van leven in de Nederlandse gezondheidszorg. Zorgverleners hebben minder fysieke belasting en meer plezier in hun werk. Het idee is ontwikkeld in de gehandicaptenzorg en is volgens de jury van Zorginnovatie 2007 breed toepasbaar in andere branches.

Op de tweede plaats eindigde 'Voorspelbaarheid' een methode om te voorkomen dat patiënten agressief worden. Dit idee van Jarno Winter van het Heilpedagogisch Instituut Midgard in Tuitjehorn lijkt een open deur maar kan volgens de jury zorgbreed worden toegepast. Preventie van agressie en fysieke belasting is het gevolg.

Op een gedeelde derde plaats zijn geëindigd het idee 'Snoeren in buis' van Zorggroep Fivelland, Appingedam, Ina Ploegh en de 'Rolstoelmanipulator' van het Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam, ingezonden door Wim van Deventer en Tom Bank. Twee geweldige ideeën die het absoluut verdienen om verder ontwikkeld en toegepast te worden.

De hoofdprijs van de Wedstrijd Zorginnovatie is een geldbedrag van 5.000 Euro te besteden aan het verminderen van fysieke belasting of agressie. Project Ergocoaches zal zich inspannen om de uitvinders te ondersteunen bij het in contact komen met de maakindustrie.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de landelijke Ergocoachdagen op 30 en 31 oktober in Nieuwegein. Dit evenement voor medewerkers in de zorg die zich bezig houden met de preventie van agressie en fysieke belasting trok 2.000 deelnemers. Ergocoaches zijn medewerkers die hun collega's coachen bij het verrichten van hun taak waarbij zij letten op het juiste gebruik van hulpmiddelen zoals tilliften, speciale douchestoelen, bedden etc. Ook letten zij op goede tiltechnieken. Meer informatie over de finale van de Wedstrijd Zorginnovatie 2007 is te vinden op www.ergcoaches.nl.


---