CvA neemt handtekeningen in ontvangst (2)

31/10/2007 15:33
VNG



Kees Bethlehem, vice-voorzitter van het College voor Arbeidszaken van de VNG, heeft vandaag 15.000 handtekeningen van gemeenteambtenaren in ontvangst genomen. Gemeenteambtenaren tekenden om te komen tot een oplossing in het CAO-conflict. Bethlehem: 'We hebben een indrukwekkend aantal handtekeningen van de bonden ontvangen, maar van de overgrote meerderheid van de ruim 180.000 gemeenteambtenaren weten we de mening niet. Werkgevers hebben ook veel reacties ontvangen waaruit overwegend steun blijkt voor de opstelling van de werkgevers.'

Werkgevers betreuren het dat er nog steeds geen CAO is gesloten, maar blijven erbij dat het eindbod dat zij hebben gedaan het maximaal haalbare is. Het eindbod bevat alle onderdelen waar partijen het eerder over eens zijn geworden plus een tijdelijke compensatie in het FLO-overgangsrecht voor medewerker in de laagste schalen (t/m schaal 6).

Al enige maanden onderhandelen werkgevers en bonden over een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren. Medio juni hebben werkgevers een eerste eindbod gedaan. Op verzoek van de bonden hebben partijen daarna wederom overleg gevoerd hetgeen medio juli leidde tot overeenstemming op nagenoeg alle onderdelen.

Op één eis van de bonden konden werkgevers niet ingaan: een compensatie in het FLO-overgangsrecht voor hogere inkomens. Dit FLO-overgangsrecht ondervindt gevolgen van belastingwetgeving en andere wetgeving. Hierdoor is er een verschil ontstaan in de netto inkomens van mensen die voor 1 januari 2006 met FLO zijn gegaan en mensen die na die datum onder het overgangsrecht vallen. De bonden willen een compensatie voor deze medewerkers. Werkgevers bieden al een compensatie voor medewerkers in lagere schalen (t/m schaal 6). De bonden willen echter ook een regeling voor de hogere inkomens. Desnoods willen ze dat financieren door een lagere loonsverhoging voor alle medewerkers te accepteren.

Er zijn meerdere redenen waarom het CvA niet kan ingaan op de eis van de bonden. Zo heeft het CvA principieel bezwaar tegen compensatie van fiscale tegenvallers. Hierover worden nooit afspraken gemaakt. De fiscale regels veranderen immers ieder jaar. Ingaan op de eis van de bonden zou betekenen dat àlle gemeenteambtenaren meebetalen aan een regeling die niet past in de tijdgeest en die slechts een kleine groep dient. Daarnaast zou het FLO-overgangsrecht nog duurder worden. En dat terwijl ambulancediensten nu al failliet dreigen te gaan. Bovendien: het FLO is niet verplicht; medewerkers kunnen er ook voor kiezen om iets langer dan tot hun 55-ste door te werken.

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van alle 443 Nederlandse gemeenten. De werknemers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. In de gemeentelijke sector werken ca. 186.000 personen.

Den Haag, 31 oktober 2007