Russische curator mag bestuur Yukos Finance niet vervangen

31/10/2007 16:46


Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck


-Directie van Yukos Finance - Bruce Misamore and David Godfrey - zijn de enige wettige bestuurders van Yukos Finance
-Alle aandeelhoudersbesluiten van curator Rebgun namens Yukos Oil m.b.t. Yukos Finance zijn ongeldig
-De Rechtbank te Amsterdam oordeelt dat bij de gang van zaken rond het faillissement van Yukos Oil in Rusland er geen sprake was van een eerlijk proces.

De Rechtbank in Amsterdam oordeelde vandaag dat Bruce Misamore en David Godfrey de rechtmatige bestuurders zijn van Yukos Finance BV. Eduard Rebgun, de door de Russische rechter benoemde curator van Yukos Oil Company, is hiermee het recht ontzegd om het zittende bestuur te ontslaan en zijn eigen bestuurders bij de Nederlandse dochter van Yukos Oil te benoemen.

Claire Davidson, woordvoerder van YUKOS Finance, zegt daarover: 'Dit is een fantastische overwinning en een hele mooie dag voor de onschuldige slachtoffers van de YUKOS-zaak in Rusland, Nederland en de rest van de wereld. De legitieme crediteuren, aandeelhouders en andere belangrijke stakeholders kunnen er nu zeker van zijn dat Misamore en Godfrey de belangen van de stakeholders verder kunnen verdedigen tegen de kwaadaardige en onafgebroken aanval op YUKOS zowel binnen als buiten Rusland.'

Davidson vervolgt: 'De bestuurders van YUKOS Finance moesten opereren onder moeilijke omstandigheden bij het beschermen van activa met een aanzienlijke waarde, waarbij veel verschillende belangen hun aandacht opeisten. Zij hebben stelselmatig getracht het juiste te doen voor alle Yukos stakeholders, met inbegrip van aandeelhouders, werknemers en legitieme crediteuren, onder een niet aflatende aanval door de Russische overheid. Hun inspanningen ter bescherming van deze stakeholders hebben positieve commentaren ontlokt aan rechters in Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Zij vonden dat zij niet eenvoudigweg de sleutels aan een corrupte Russische overheid konden overhandigen en de zaak laten voor wat hij was. Zij wilden en konden de belangen van de Kremlin siloviki niet boven die van de legitieme stakeholders plaatsen. De uitspraak van vandaag betekent dat zij de bescherming van Nederlandse activa tegen pogingen tot onteigening door Rusland hebben veiliggesteld. Hopelijk is deze uitspraak een voorschot op de uitspraak in de zaak die bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens ligt en die de politieke geïnspireerde Russische onteigening zal ontmaskeren.'

In reactie op de rechterlijke uitspraak van vandaag zegt Bruce Misamore: 'Het is verheugend dat de Nederlandse rechter de stakeholders wel de bescherming biedt, die zij in Rusland, met zijn compleet gebrek aan een vergelijkbare onafhankelijke rechtspraak, duidelijk niet hebben gekregen .'

De Rechtbank oordeelde dat de manier waarop de verschuldigde belasting en de hoogte van het bedrag was vastgesteld niet voldeed aan de minimumeisen en concludeerde dat YUKOS Oil in Rusland geen eerlijke rechtsgang had gehad. De Rechtbank stelde vervolgens vast dat deze fundamentele fout van directe invloed is op de erkenning (of het ontbreken daarvan) van het Russische faillissement in Nederland, aangezien verschuldigde belasting en freezing orders de primaire oorzaak waren voor het faillissement van YUKOS Oil Company. De rechter oordeelde ook dat de behandeling YUKOS Oil Company door de belastingkamer en de verschillende hoven een schending is van de fundamentele rechtsbeginselen zoals die algemeen in Nederland worden aanvaard en zoals die in Artikel 6 van de Europese Conventie zijn neergelegd.

Deze zaak, waarin op 12 juli 2007 pleidooien plaatsvonden, betrof de holdingvennootschap van de Nederlandse tak van de voormalige Russische oliegigant, YUKOS Oil Company. De Nederlandse YUKOS bedrijven zijn YUKOS Finance BV en YUKOS International UK BV. Deze vennootschappen zijn huidige of voormalige aandeelhouders van deelnemingen in - onder andere - Litouwen, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Geen van deze Nederlandse ondernemingen heeft belangen in Rusland.

YUKOS in Rusland, dat door de Russische Federatie op onrechtmatige wijze in faillissement werd gebracht en van wie de activa door de curator Eduard Rebgun voornamelijk verkocht zijn ten gunste van de staatsoliemaatschappij Rosneft, probeerde zo toegang te krijgen tot het Nederlandse rechtssysteem en een onteigening van ongeveer 2 miljard dollar aan activa, aandelen en contant geld te bewerkstelligen. Rebgun wilde het Russische faillissement door Nederlandse rechters laten erkennen en de gezamenlijke bestuurders van de bedrijven, Misamore en Godfrey, ontslaan en vervangen door twee, door hemzelf aangewezen, bestuurders.