Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren officieel geopend

31/10/2007 16:47



Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren



Vandaag werd het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) officieel geopend. Daarmee is de wens van diverse partijen uit de gezelschapsdierensector en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om één informatiecentrum op te zetten voor alle vragen over het houden van huisdieren in vervulling gegaan

Deze wens werd uitgesproken tijdens een door de minister van LNV georganiseerde conferentie in 2004 over het welzijn van huisdieren. Geconcludeerd werd dat veel mensen het beste met hun huisdier voor hebben, maar dat het hen soms aan kennis ontbreekt. Daardoor zorgen ze niet altijd op een verantwoorde manier voor hun dier. Noodzaak dus om betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor een groot publiek. Alle reden voor een groot aantal partijen om de handen in één te slaan voor de komst van een informatiecentrum dat onafhankelijk is en betrouwbare wetenschappelijk getoetste informatie verstrekt.

Minister Gerda Verburg kon vanwege de begrotingsbesprekingen in de Tweede Kamer helaas zelf niet aanwezig zijn bij de feestelijke opening in Slot Zeist. Wel liet ze via een videoboodschap weten het erg belangrijk te vinden dat het LICG er is.'Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat een papegaai ziek wordt van alleen zonnebloempitten eten en dat er met een snurkende buldog iets mis kan zijn. Of waar men op moet letten bij de aanschaf van een huisdier. Over al dit soort zaken gaat het LICG heldere en duidelijke informatie geven'.

Behalve de eigenaren van huisdieren kunnen ook dierenartsen, medewerkers van dierenspeciaalzaken en scholen terecht bij het LICG. De voorzitter van het LICG, de heer Leen den Otter, onthulde met de slogan 'Houden van huisdieren? Volg je hart met verstand' een meerjarige campagne om het op een verantwoordelijke wijze houden van huisdieren onder de aandacht te brengen.

De eerste concrete uitwerking van de campagne is het project De Blauwe Hond. De Blauwe Hond is een interactief spel op cd-rom dat kleine kinderen leert hoe ze op een veilige manier met hun hond kunnen omgaan om bijtincidenten te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar het meest worden gebeten door de eigen hond en dat 65% van de bijtincidenten thuis plaatsvindt.

Tenslotte liet ook prof. mr. Pieter van Vollenhoven, vanuit zijn functie als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, via een videoboodschap weten het van groot belang te vinden dat mensen op verantwoorde wijze hun dier houden en dat het LICG hierbij een belangrijke rol kan spelen. Noot voor de redactie (