Radboud Universiteit Nijmegen


Bloemlezing van schrijfwedstrijd `De Rivier & Ik'

'Wat heb jij met de rivier?' Met deze vraag werden inwoners van het Rijk van Nijmegen door het Centre for Sustainable Management (CSMR) aan de Radboud Universiteit uitgenodigd om een gedicht, verhaal of liedtekst te schrijven over hun band met de rivier. Na het succes van de schrijfwedstrijd werd besloten om een selectie van de mooiste inzendingen te bundelen. De bundel is nu te koop.

In de zomer van 2005 vertrouwden een kleine 200 inwoners van het Rijk van Nijmegen, van jong tot oud, hun belevenissen, spannende avonturen en zielenroerselen over de Waal aan het papier toe. Na de prijsuitreiking in november ging de rondreizende tentoonstelling van start, die gedurende een half jaar onder andere de Openbare Bibliotheek Nijmegen, de Radboud Universiteit, het wilderniscafé bij de Millingerwaard en het Dijkmagazijn in Beuningen aandeed.

De bundel De rivier & ik bevat een selectie van de mooiste inzendingen voor deze schrijfwedstrijd. De tien gedichten, zeven verhalen en een liedtekst variëren in stijl, thematiek en leeftijd van de schrijver. Zo staan er verhalen in over de Tweede Wereldoorlog en over de tijd dat er nog ijs op de Waal lag, maar ook gedichten over liefdes die er ontsproten of er hun einde vonden. Bovenal blijkt uit de bundel een grote passie voor de krachtige rivier die Nijmegen maakt tot wat zij is. Daarnaast bevat de bundel een cd met ingezonden liedjes, verhalen en gedichten die de schrijvers zelf gezongen en ingesproken hebben. De cd wordt afgesloten met een fragment van een voorbijvarende boot die nadert en langzaam weer in het niets verdwijnt.

Europees project
De schrijfwedstrijd en de bloemlezing vormen een onderdeel van het Europese project `Freude am Fluss'. In `Freude am Fluss' werken organisaties uit Nederland, Frankrijk en Duitsland samen aan het verminderen van overstromingsrisico's door lokale initiatieven te combineren met innovatief ruimtegebruik. Het project richt zich op het uitwisselen en ontwikkelen van ideeën om ruimte voor rivieren te combineren met verbetering van leefklimaat, natuur en economie van steden en dorpen langs de rivieren. Een van de taken van de Radboud Universiteit Nijmegen in dit project is onderzoek naar de beleving van de rivier en de uiterwaard. Naast enquêtes en interviews zullen ook de gedichten en verhalen van de schrijfwedstrijd worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in de band die Nederlanders hebben met de rivier.

De bundel is vanaf begin november voor EUR 9,99 te koop bij boekhandel Dekker v. d. Vegt, zowel bij het filiaal in de Marikenstraat als op de campus van de Radboud Universiteit.