Voedingcentrum


Advies WCRF komt overeen met Richtlijnen Gezondheidsraad

31 oktober 2007

Gevarieerd en gezond eten, voldoende bewegen en een gezond gewicht hebben en houden is niet alleen goed voor de algehele gezondheid, maar ook om kanker te voorkomen. Dat blijkt uit de aanbevelingen uit het tweede wetenschappelijke rapport over kankerpreventie van het World Cancer Research Fund (WCRF), dat op 31 oktober is gepresenteerd.

Het WCRF heeft in dit rapport de relatie van voeding en kanker onderzocht. Wat opvalt is dat dit op veel punten overeenkomt met de adviezen van de Gezondheidsraad, die kijkt naar de relatie voeding en alle welvaartsziekten.

De belangrijkste adviezen zijn overgewicht te voorkomen, voldoende te bewegen, te kiezen voor plantaardige producten zoals groenten, fruit en brood, de consumptie van energierijke producten met veel vet en suiker te beperken, als ook producten met veel zout en matig te zijn met de consumptie van alcohol.

Om het risico op darmkanker te verlagen adviseert het WCRF de consumptie van rood vlees te beperken tot 500 gram per week. Dit is onder meer rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Ook vleeswaren die worden gerookt of gezouten zoals ham, salami en knakworst wordt afgeraden. Rood vlees en deze vleeswaren bevatten stoffen die in verband worden gebracht met darmkanker. Om maagkanker te voorkomen raadt het WCRF aan de consumptie van zout te beperken.

Het Voedingscentrum adviseert vooral gevarieerd te eten. Kies voor veel groenten en fruit, volkoren producten en peulvruchten. Wie rood vlees afwisselt met kip, een dagje zonder vlees en twee keer in de week vis, blijft onder deze norm van 500 gram. De inname van zout kan worden beperkt door vaker te kiezen voor verse producten in plaats van bewerkte producten.

Meer informatie:

* Hoe eet ik gezond.

* Hoeveelheden per dag.

* Gewicht en dieet.

* Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF Nederland)