Voedingcentrum
Advies WCRF komt overeen met Richtlijnen Gezondheidsraad
31 oktober 2007
Gevarieerd en gezond eten, voldoende bewegen en een gezond gewicht
hebben en houden is niet alleen goed voor de algehele gezondheid, maar
ook om kanker te voorkomen. Dat blijkt uit de aanbevelingen uit het
tweede wetenschappelijke rapport over kankerpreventie van het World
Cancer Research Fund (WCRF), dat op 31 oktober is gepresenteerd.
Het WCRF heeft in dit rapport de relatie van voeding en kanker
onderzocht. Wat opvalt is dat dit op veel punten overeenkomt met de
adviezen van de Gezondheidsraad, die kijkt naar de relatie voeding en
alle welvaartsziekten.
De belangrijkste adviezen zijn overgewicht te voorkomen, voldoende te
bewegen, te kiezen voor plantaardige producten zoals groenten, fruit
en brood, de consumptie van energierijke producten met veel vet en
suiker te beperken, als ook producten met veel zout en matig te zijn
met de consumptie van alcohol.
Om het risico op darmkanker te verlagen adviseert het WCRF de
consumptie van rood vlees te beperken tot 500 gram per week. Dit is
onder meer rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Ook vleeswaren die
worden gerookt of gezouten zoals ham, salami en knakworst wordt
afgeraden. Rood vlees en deze vleeswaren bevatten stoffen die in
verband worden gebracht met darmkanker. Om maagkanker te voorkomen
raadt het WCRF aan de consumptie van zout te beperken.
Het Voedingscentrum adviseert vooral gevarieerd te eten. Kies voor
veel groenten en fruit, volkoren producten en peulvruchten. Wie rood
vlees afwisselt met kip, een dagje zonder vlees en twee keer in de
week vis, blijft onder deze norm van 500 gram. De inname van zout kan
worden beperkt door vaker te kiezen voor verse producten in plaats van
bewerkte producten.
Meer informatie:
* Hoe eet ik gezond.
* Hoeveelheden per dag.
* Gewicht en dieet.
* Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF Nederland)