Gemeente Den Haag

Holland Dance Festival 2007 feestelijk geopend

Dinsdagavond, 30 oktober is het Holland Dance Festival geopend in het Lucent Danstheater. De opening werd officieel verricht door Jetta Klijnsma, wethouder van cultuur.
De openingsvoorstelling "Alas" (vleugels) van de Compañia Nacional de Danza uit Spanje, is vanavond ook nog te zien. Het Holland Dance Festival duurt tot en met 18 november en brengt 70 voorstellingen, 100 workshops en op zondag 4 november een Dansparade met 1000 amateurdansers.

Holland Dance Festival
Opnieuw nodigt het festival wereldwijd gezelschappen en danskunstenaars uit: van oude bekenden tot nieuwe initiatieven, van onontdekte parels tot de internationale top, nieuwe producties en bestaande topstukken, jonge talenten en artiesten van naam. Zoals de jonge theatermakers van de De De Dance Company uit Jaffa (Israel) en de Wee Dance Company uit Berlijn ( Duitsland) die samen een avondvullend programma vol korte dansstukken en video's presenteren. Ook vinden wereldpremières plaats van choreografieën van André Gingras en Paul Selwyn Norton. Voor het eerst zijn de Raw Dance Company uit Australië, Diversions Dance uit Wales en het Lines Ballet van Alonzo King uit de USA te gast tijdens het festival. Ook oude bekenden keren terug: zo brengt Les Ballets de Monte-Carlo haar geroemde programma met zowel werk van huischoreograaf Maillot als de populaire Sidi Larbi Cherkaoui.

Dansparade & Workshops
Op zondag 4 november vindt voor de derde maal de Dansparade plaats: een stoet van meer dan 1000 amateurdansers, die al dansend anderhalve kilometer door het centrum van Den Haag afleggen, gevolgd door een grootse finale op het Spuiplein.
Deze finale is opnieuw een creatie van de Haagse Choreograaf Thom Stuart (De Dutch Don't Dance Division). Tijdens het festival vinden tevens meer dan 100 workshops plaats, voor dansers op ieder niveau: van kennismaking tot vergevorderd. De stijlen zijn al even divers: van Flamenco tot diverse moderne dans technieken. Extra bijzonder zijn de Holland Dance Specials: workshops waarin choreografen of dansers die tijdens het festival geprogrammeerd staan, aan de slag gaan met hun specifieke dans- of werkwijze.