Gemeente Heemstede




Luchtkwaliteit Heemstede voldoet aan gestelde normen

nieuwsbericht, 31 oktober 2007

Onderzoek Milieudienst en GGD:

De Milieudienst IJmond verricht voor de gemeente Heemstede onderzoek naar de luchtkwaliteit in Heemstede. Dit doen zij door berekeningen op basis van verkeersgegevens, zoals het tellen van het aantal autos dat door een straat heen rijdt. Uit de jaarlijkse rapportage luchtkwaliteit 2006 blijkt dat deze voldoet aan de gestelde normen (zgn: grenswaarden Besluit Luchtkwaliteit). Toch waren er zorgen over de luchtkwaliteit in Heemstede met name in de drukke doorgaande wegen. Vandaar dat de manier van onderzoek door de milieudienst is getoetst. De GGD heeft een onderzoek gehouden naar de luchtkwaliteit waarbij de concentratie stikstofdioxide in de lucht is gemeten. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat deze ook nergens de grens overschrijdt.

Om de stikstofdioxide te meten, zijn buisjes opgehangen op zes locaties met een hoge verkeersintensiteit. Deze locaties waren de Cruquiusweg, Heemsteedse Dreef, Binnenweg, Lanckhorstlaan, Herenweg en Zandvoortselaan. In de periode tussen 26 april en 17 juli 2007 zijn de buisjes elke vier weken vervangen door nieuwe. Alle buisjes zijn vervolgens onderzocht op de concentratie aan stikstofdioxide.

Van de gemeten concentraties zijn per locatie de gemiddelde concentraties over de totale meetperiode berekend en getoetst aan de gestelde normen. De uitkomst is dat de gemiddelde concentraties stikstofdioxide nergens deze normen overschrijden. De gemiddelde concentraties voldoen zelfs aan de strengere normen die vanaf 2010 zullen gelden.

De gemeten concentraties aan stikstofdioxide van de GGD zijn iets gunstiger dan de berekende concentraties van de Milieudienst IJmond. Door beide onderzoeken is een betrouwbaar beeld verkregen van de luchtkwaliteit in Heemstede en wordt vanaf nu de methode van de Milieudienst gehandhaafd om de luchtkwaliteit vast te stellen.
---