Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 251

datum: 31 oktober 2007

Rijk geeft geld voor verbetering van fietsvoorzieningen

De minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings heeft vanmorgen geld beschikbaar gesteld voor het Fietsenproject Eemland. Met deze subsidie kunnen in Eemland allerlei verbeteringen aangebracht worden om het fietsen aangenamer te maken. De subsidie van het rijk houdt niet in dat gemeenten niets meer aan de verbeteringen hoeven bij te dragen. Het is de bedoeling dat rijk en gemeenten ieder de helft van de kosten betalen. In totaal gaat het om 2,5 miljoen euro. Voor de Amersfoortse plannen moet de gemeente zelf E 350.000,-- bijdragen.

Het fietsenproject Eemland is een verzameling projecten van een aantal Eemlandse gemeenten. De projecten -ie vooral de nadruk leggen op integratie van maatregelen- moeten ervoor zorgen dat het gebruik van de fiets bevorderd wordt. Het project past binnen de zogenaamde 'pakketstudies Driehoek en Ring', waarbij studie gedaan wordt naar alle vervoersvormen (auto, openbaar vervoer, fietsers) in de driehoek A1, A28 en A27 en op welke manier die verbeterd kunnen worden.
Voor de fiets wordt gewerkt met vier thema's:
1. versnellen (aanpassen van verkeerslichten en verbeteren oversteekbaarheid van wegen)
2. opwaarderen fietspaden (onder meer comfort)
3. aanleg van nieuwe verbindingen/ontbrekende schakels
4. fietsparkeren

In Eemland zijn de volgende deelprojecten aan de hand van deze vier thema's uitgewerkt: In Soesterberg aanpassingen aan de Banningstraat om fietsers sneller te laten doorstromen. In Soest het verbeteren van de fietsverbinding Bosstraat, de herinrichting Birkstraat. Bij Baarn/Eemnes de aanleg van een fietstunnel onder de A1. In Leusden de aanleg van openbaar vervoer haltes en in Amersfoort uitbreiding van fietsparkeren bij het centraal station, verbetering van bewegwijzering naar de binnenstad en proefproject voor een fietstransferium op invalswegen van de stad.

Uit het bereikbaarheidsonderzoek dat TNS NIPO heeft gedaan naar alle vervoersvormen blijkt dat 7 op de 10 fietsers zeer tevreden is over de mogelijkheden zich in de provincie te verplaatsen. Maar ze ervaren ook knelpunten. Knelpunten voor hen zijn bijvoorbeeld lange wachttijden bij verkeerslichten, slecht onderhouden fietspaden, smalle fietsstroken, het ontbreken van een autovrije fietspad, moeilijke oversteekplaatsen, te weinig fietsenstallingen en onoverzichtelijke en onlogische situaties. Met het geld dat nu beschikbaar is gesteld, kunnen een groot aantal van de knelpunten voor fietsers worden opgelost.

Informatie: Reina van der Wal, communicatieadviseur Strategie & Communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 45 38 of e-mail r.vanderwal@amersfoort.nl.

-----------------------

---- --