Ingezonden persbericht

Arnhem, 31 oktober 2007

Betreft reactie NVBR nav persbericht CBS over de opkomsttijden van de brandweer

Brandweer vindt de cijfers verklaarbaar

Vandaag, 31 oktober, publiceerde het Centraal Bureau van de Statistiek een bericht over een stijging van de opkomsttijd bij de brandweer. Volgens landelijke richtlijnen met de brandweer binnen acht minuten ter plaatse zijn. In 2006 - aldus het CBS lukte dat niet bij 70 procent van de branden.

De NVBR, de brancheorganisatie van de brandweer, vindt de cijfers verklaarbaar. De afgelopen jaren heeft de brandweer te maken met verschillende ontwikkelingen die deze tijden negatief hebben beïnvloed, namelijk:
. De beschikbaarheid van vrijwilligers overdag bij de brandweer is de afgelopen jaren onder druk komen te staan;
. De toename van verkeersbelemmerende maatregelen en ten derde
. De stijging van de loze alarmeringen die effecten hebben op de cijfers.

Al lange tijd maakt de NVBR zich zorgen over de beschikbaarheid van de vrijwilligers overdag. Vanuit de NVBR is daarvoor de handreiking Beschikbaarheid vrijwilligers brandweer uitgebracht. Het is de verantwoordelijkheid van het lokale bevoegd gezag om hieraan concrete invulling te geven.

Voor wat betreft de toename van verkeersbelemmerende maatregelen dringt de NVBR er al jaren op aan de maatregelen zodanig vorm te geven dat de hulpverleningsdiensten hier geen last van hebben, vergelijkbaar met de aanpassingen voor het openbaar busvervoer.

De derde oorzaak: de loze meldingen, hiervoor bepleit de NVBR om op landelijk niveau te komen tot afspraken betreffende de kwaliteit van deze automatische brandmeldinginstallaties.

Tot slot merken wij op dat het stimuleren van preventieve maatregelen (bijvoorbeeld campagnes rookmelders) positief bijdraagt aan de bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de brandveiligheid.

De NVBR is de branchevereniging van en voor de brandweer en rampenbestrijding in Nederland. Zij vervult hierin een bindende rol en ondersteunt de brandweer en alle bij de rampenbestrijding betrokken organisaties bij hun zorg voor de fysieke veiligheid van onze samenleving. De NVBR is gevestigd in Arnhem. De activiteiten van de NVBR kunnen gevolgd worden op de website van de vereniging: www.nvbr.nl.