Gemeente Breda

Proeftuin Wet maatschappelijke ondersteuning krijgt vervolg

De proeftuin Wet maatschappelijke ondersteuning is zo succesvol dat de Gemeente Breda deze voortzet en integreert in het beleid Geschikt wonen voor iedereen.

Dit maakte wethouder Marja Heerkens vandaag bekend tijdens het symposium over de resultaten van twee jaar proeftuin. Ook de meeste organisaties die samenwerkten in de proeftuin willen verder met de aanpak. Een aanpak die erop gericht is de wijkbewoner snel de hulp te geven die nodig is. Volgens de consumentenorganisaties zijn er goede stappen gezet. Ze vinden dat de wijkbewoners door de samenwerking beter geholpen worden. Marja Heerkens: "Ik ben trots op de goede resultaten van de proeftuin. De kleinschalige aanpak slaat aan, de organisaties vinden elkaar sneller en er zijn samenwerkingsverbanden ontstaan waar ook het nodige gebeurt. Een grote verdienste van de samenwerkende partijen".

Hoe kunnen we de Bredanaar met een beperking zo goed mogelijk helpen? En hoe kunnen we hem/haar tegelijkertijd stimuleren actief te zijn en zijn netwerk te vergroten? Om antwoord te geven op deze vragen besloten vijftien welzijns- en zorginstellingen, woningcorporaties en consumentenorganisaties onder regie van de Gemeente Breda te gaan samenwerken in de proeftuin. Wijkbewoners werden gestimuleerd meer met elkaar te ondernemen en bewoners met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zijn intensief begeleid. De succesvolle onderdelen van de proeftuin krijgen nu een vervolg. Zo zijn er verschillende initiatieven om te komen tot een wijkinformatiepunt, zodat wijkbewoners in de toekomst bij één punt terecht kunnen. Daarnaast wil een aantal instellingen gezamenlijk verder invulling geven aan de zorg voor wijkbewoners die met een "matige problematiek" te kampen hebben. Met de bedoeling deze problemen op te lossen of te voorkomen dat de problemen van deze personen groter worden.

Geschikt wonen voor iedereen (GWI) is de integrale visie van de Gemeente Breda op het terrein van wonen, welzijn en zorg. De Gemeente Breda wil de stad geschikt maken voor mensen met een beperking. Niet alleen door woningen aan te passen en "op te plussen", maar ook door de zorg en dienstverlening voor deze mensen goed te organiseren. De gemeente gebruikt de ervaringen van de proeftuin bij de verdere invulling van dit beleid.

In november 2006 kozen vertegenwoordigers van Nederlandse gemeente de Bredase proeftuin tot beste proeftuin van het land.

Breda, 31 oktober 2007