Gemeente Arnhem

Jeugd centraal in nieuw gezondheidsbeleid regio Arnhem(31-10-07)

Aanpak van overgewicht, overmatig alcoholgebruik en psychische problemen

Het aantal jeugdigen met overgewicht terugdringen, het aanpakken van overmatig alcoholgebruik onder jongeren en het zo vroeg mogelijk helpen van jongeren met psychische problemen. Dat zijn, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, de speerpunten voor het nieuwe gezondheidsbeleid in de regio Arnhem. Eind november spreekt de gemeenteraad zich hierover uit. In de nota Geniet! Eet en drink met mate(n) zijn, naast de regionale speerpunten, ook nog vier Arnhemse prioriteiten toegevoegd: beschikbaarheid van gezondheidszorg voor iedereen, aandacht voor de mensen die minder kansrijk zijn, dementie en allochtone ouderen.

De 11 KAN-Noord gemeenten* hebben afgesproken om als regio aan te sluiten bij het landelijke beleid. Elke gemeente trekt daar extra geld voor uit. Het gaat daarbij om 1 euro per inwoner extra. Verantwoordelijk wethouder Barth van Eeten: ik ben blij met de regionale samenwerking. Gezondheidsbeleid houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Als we als regiogemeenten één beleidslijn hanteren en ook blijven samenwerken in de uitvoering, boeken we sneller en beter resultaat. We gaan er als regio serieus werk van maken

Regionale focus
In de nota Geniet! Eet en drink met mate(n), wordt het regionale en lokale volksgezondheidsbeleid voor de periode 2008-2011 beschreven. Daarbij wordt de komende jaren bewust ingezet op een beperkt aantal onderwerpen (gezondheidsrisicos). De focus in de hele regio komt te liggen op het aanpakken van gezondheidsproblemen bij de jeugd op het gebied van overgewicht, alcoholgebruik en psychische stoornissen. Overigens zonder dat dit ten koste gaat van de huidige zorg en aandacht voor álle aspecten van de volksgezondheid.

Lokaal beleid
Bij het bepalen van de lokale prioriteiten hebben de opstellers van de nota zich laten leiden door bestaand gemeentelijk beleid, aansluiting gezocht bij bestaande prioriteiten, bijvoorbeeld bij de Wmo. In de beleidsnota Wmo wordt ingezet op beschikbaarheid en bereikbaarheid van zorg en welzijn voor iedereen op wijkniveau (sociale cohesie). Het is logisch dat dit ook in het lokale gezondheidsbeleid wordt opgenomen. Dat geldt ook voor de extra aandacht die er is voor degenen die minder kansen hebben of meer bedreigingen ondervinden als het gaat om gezondheid (omgaan met de tweedeling). Verder kiest Arnhem ervoor om extra aandacht te besteden aan dementie en aan allochtone ouderen. Bekend is dat de doelgroep allochtone ouderen behoefte heeft aan (gezondheids)zorg die aansluiting vindt bij de eigen cultuur.