Gemeente Hilversum

Goed toeven voor alle leeftijden na inrichting Ooievaarplein

31 oktober 2007
Het plan voor de herinrichting van het Ooievaarplein in Liebergen is op 30 oktober door het college van b&w goedgekeurd. De herinrichting van de openbare ruimte vormt samen met sloop en nieuwbouw van woningen een belangrijk onderdeel van de stedelijke vernieuwing die in Liebergen plaatsvindt. Op het plein komen verschillende speelmogelijkheden voor kinderen, waaronder typisch Hilversumse zwerfkeien, een duikelrek en een wiebelbalk. Ook komt er een omrande vijverpartij. Hierin komen stapstenen, waar een waterfilm van 3 centimeter diep voor kleine stroomversnellingen zorgt. Het plein krijgt een intiem karakter, doordat het aan drie zijden door nieuwbouw wordt omsloten en omdat er aan de Reigerstraat acht acacia's komen die voor een vierde 'groene wand' zorgen.

Het plein wordt opgehoogd, zodat het aansluit bij de entrees van de woningen op het plein. Het hoogteverschil met de omgeving wordt opgevangen door traptreden, die ervoor zorgen dat (motor)voertuigen het plein niet opkunnen. Voor mindervaliden worden drie hellingbanen aangelegd.

De gemeente werkt in samenwerking met woningcorporaties, welzijnsinstellingen en bewoners aan het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. Door diverse belanghebbenden zijn randvoorwaarden opgesteld voor het maken van een ontwerp voor het nieuwe Ooievaarplein. In begin 2007 is een ontwerpteam samengesteld, waarin buurtbewoners, politie, jongerenwerk, woningcorporatie Dudok Wonen en twee architecten zaten. Het ontwerpteam heeft meegedacht over de inrichting van het plein en op 26 september is het voorlopig ontwerp in de buurt gepresenteerd. De opmerkingen en voorstellen die uit de inspraak naar voren zijn gekomen, zijn vertaald in het definitieve ontwerp. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2008 van start kunnen gaan. Hiermee wordt aangesloten op de oplevering van de nieuwe woningen.

Aan de voormalige Ooievaarstraat en de Adelaarstraat zijn door woningcorporatie Dudok Wonen nieuwe appartementen ontwikkeld. De appartementen-complexen zijn verder naar achter geplaatst en lopen verder door naar de Adelaarstraat, waardoor een open ruimte is ontstaan. Door het opheffen van de Ooievaarstraat, kan deze brede ruimte worden ingericht als een plein voor de buurt.