Socialistische Partij

Initiatiefwet referendum ingediend; Balkenende draait en is niet eerlijk


31-10-2007 * Vandaag is door SP-Kamerlid Harry van Bommel de initiatiefwet voor een referendum over het nieuwe EU-verdrag ingediend, die samen met GroenLinks, PVV, D66 en Partij voor de Dieren is opgesteld. Dit maakte Van Bommel vanmiddag bekend in het debat over de afgelopen Eurotop. De SP'er confronteerde bovendien premier Balkenende met een uitgelekte besluitenlijst van de ministerraad waarin staat dat het Kabinet geen medewerking zal verlenen aan het initiatiefwetsvoorstel. Omdat Balkenende weigerde in te gaan op de vraag of dit inderdaad in de ministerraad is besloten verweet Van Bommel de premier: "U draait en u bent niet eerlijk."

De regering zou zich niet willen uitlaten over initiatiefwetsvoorstellen van de Kamer om de indiening niet te belasten. "Dan is dat hypocriet," zei Harry van Bommel. "U heeft in de ministerraad al besloten dat u dit wetsvoorstel gaat blokkeren. U belast dat voorstel daarmee niet, u legt er een bom onder. Daar omheen draaien is een minister-president onwaardig. Om het in uw eigen woorden te zeggen: u draait en u bent niet eerlijk." Balkenende volharde op formalistische gronden in zijn zwijgen over wat er in de ministerraad is afgesproken.

Het wetsvoorstel wordt vandaag ingediend, ondanks dat aanvaarding van het voorstel onwaarschijnlijk is geworden nu na de PvdA ook de VVD zich tegen een referendum heeft gekeerd. Van Bommel: "Het is een principekwestie geworden. De Nederlandse burger heeft er recht om te weten wie hun het referendum ontneemt. Niet via de media, maar door middel van een stemming in de Tweede Kamer."

Eerst buigt de Raad van State voor advies zich over het wetsvoorstel. Verwacht wordt dat het wetsvoorstel eind januari gereed is om in stemming te worden gebracht, voordat het EU-verdrag door het parlement is goedgekeurd.