Gemeente Soest

Afvalscheiders in de bloemen

Datum: 02/11/2007

Woensdag 31 oktober heeft wethouder Krijger de prijzen uitgereikt aan de winnaars van het Kampioenschap Afval Scheiden. In de raadzaal van het gemeentehuis werden 8 prijswinnaars en 1 tipgever gehuldigd.

De hoofdprijs is gewonnen door de familie J. Stolze. Zij kunnen binnenkort 231,- bijschrijven op hun rekening, het bedrag dat een gezin in Soest betaalt aan afvalstoffenheffing. In de restafvalcontainer van deze familie was geen enkel stukje herbruikbaar afval te vinden.

De overige prijswinnaars zijn:

2e prijs: W. Spijker
3e prijs: A. Sloeserwij
4e prijs: M. Roovers
5e prijs: Fonken
6e prijs Fam. Hoogenboom en Muis
7e prijs: A. Alkema
8e prijs: M. van der Goot

De 2e en 3e prijs bestond uit een design pedaalemmer met geschenkbon. De overige prijzen waren diverse geschenkbonnen aflopend in waarde. Alle prijswinnaars ontvingen een boeket bloemen en een mini mini-container met het logo van de actie 'Soest doet het apart'.

De beste tip

De beste tip werd ingediend door mevrouw Smeets. Zij adviseerde om via een raamsticker bij de winkels aan te geven welke afvalstoffen in die winkel kunnen worden afgegeven zoals batterijen, verfblikken, lege flessen of plastic. De gemeente gaat deze tip ook uitwerken.

Bij de tipgevers zaten veel mensen die adviseerden om blik apart in te zamelen. Gescheiden blikinzameling is echter niet noodzakelijk omdat blik en andere metalen bij de vuilverbranding worden teruggewonnen en weer gerecycled worden als nieuw blik of metaal. De firma Korlaar in Soest heeft voor de mensen die toch hun blik gescheiden willen inleveren een blikcontainer geplaatst op het industrieterrein aan de Nijverheidsweg.

Op 12 oktober 2007 is de inhoud van alle geselecteerde containers gesorteerd door Eureco. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het sorteren van afval. Bij de sortering was gelijk duidelijk dat de deelnemers behoren tot de beste afvalscheiders van de gemeente Soest. In de meeste containers was nog zeer weinig herbruikbaar afval te vinden. Het meest werden kleine hoeveelheden oud papier of plastic flessen en flacons aangetroffen. Opmerkelijke vondsten waren een sleutelhanger, een wekker en een zaklamp.

Met het Kampioenschap afval scheiden wil de gemeente het afval scheiden bevorderen. Een betere afvalscheiding is beter voor het milieu en ook beter voor de portemonnee van de burger. Het afvoeren van herbruikbaar afval als restafval is namelijk erg duur.

In het kader van de campagne 'Soest doet het apart' worden allerlei communicatie-acties op het gebied van afvalscheiding georganiseerd, zoals:

* excursies naar afvalverwerkers

* cursus thuis composteren van gft-afval

* uitdelen gratis gft-compost

* de rijdende glastentoonstelling kon worden bezichtigd
* glasservies is uitgedeeld aan toevallige gebruikers van de glasbak
* ontwikkeling cursus 'milieu in en om het huis' voor de inburgeringscursus.

.