Protestantse Kerk in Nederland


Studiedag 'De kerk viert feest de jeugd viert mee ?!'

za 3 november 2007, 10:00 uur - 16:00 uur
Het Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur van de Protestantse Theologische Universiteit organiseert een studiedag met het thema: 'de kerk viert feest - de jeugd viert mee?!'.

Wanneer: Op zaterdag 3 november 2007. Het programma begint om 10.00 uur, vanaf 9.30 uur is er koffie. Het duurt tot 16.00 uur. Waar: Deze dag vindt plaats in de Bethelkerk te Ede. (J. Th. Tooroplaan 133, 6717 KD. Voor route zie: www.routenet.nl). Kosten: 15 euro p.p. (inclusief koffie/thee en lunch). Het is mogelijk om alleen het ochtendprogramma te volgen. Kosten hiervoor zijn 7.50 euro (inclusief koffie/thee). U kunt het bedrag 3 november contant betalen.
Wie: Deze studiedag wordt georganiseerd voor (aanstaande) predikanten, jeugdouderlingen, plaatselijke en regionale kinder/jongerenwerkers (zowel van professie als vrijwilligers), onderzoekers. Opgeven: opgeven kan door het bijgevoegde opgave strookje uiterlijk 22 oktober te sturen naar: info@ojkc.nl
Na 22 oktober sturen we u een definitieve bevestiging en workshopindeling.

Ochtendprogramma (10.00 -12.20 uur)
's Ochtends is er een lezing van prof. dr. Marcel Barnard (praktische theologie, liturgiewetenschap) met de titel een vette praise in een vloeibare kerk met kinderen en jongeren en van prof. dr. Evert Jonker (praktische theologie, youth ministry) met de titel over liturgie met hart voor kinderen en jongeren.

Vragenronde
Discussieronde

Middagprogramma (13.15-16.00 uur)
's Middags zijn er diverse workshops in twee rondes (13.15-14.15 uur & 14. 35- 15. 35).

Thema's van deze workshops zijn:


1. muziek in jongerendiensten

Muziek eist als vanzelfsprekend een belangrijke plaats op in jongerendiensten en vieringen.
Maar de vraag dringt zich op: welke liederen kies je dan en in welke muzikale stijl?
Hoe ga je om met de spiritualiteit van verschillende liederen/genres. Welke muzikale elementen zet je in voor bijvoorbeeld meditatie en gebed. Kortom: hoe bouw je een viering op, zodat het een bron van inspiratie is voor jongeren waarin levendig, emotioneel en gevarieerd wordt gezongen en beleefd? Een workshop boordevol tips en achtergronden, waarin we je ook laten zien, horen en ervaren.

De band Sela, die de verschillende tradities in haar albums en optredens verwerkt, zal meewerken aan deze workshop. Hans Maat is medewerker bij de HGJB


2. coachen van jongeren bij het vormgeven van vieringen

Celebrating Apart Together vieren met jongeren
Wie jongeren vraagt naar hun waardering van de kerk, krijgt al snel iets te horen over de kerkdienst en dat valt meestal niet erg gunstig uit. Dit betekent echter niet dat er onder jongeren dus geen interesse bestaat voor vieren. Jongeren vieren graag, áls zij zelf het subject kunnen zijn van het voorbereidingsproces van de liturgie. Zó zijn zij met huid en haar verbonden met hun eigen vieringen, middenin de traditie van het christelijk geloof. Een workshop over vieren met jongeren en over wat daaraan vooraf gaat.

Wielie Elhorst is medewerker bij JOP


3. verhalen vertellen aan kinderen

Stories are as ubiquitous as water or air, and as essential. Change the stories people live by and you change the people. (Ben Okri). In deze actieve en creatieve workshop ga je op zoek naar je eigen mogelijkheden om overtuigend een (bijbel)verhaal te vertellen. Er komen vragen aan de orde als: Hoe vertel je een verhaal dat anderen raakt? Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van kinderen? Al doende maak je kennis met verschillende verhaaltechnieken en de functie van verhalen in het leven van mensen. Zowel voor ervaren verhalenvertellers als voor beginners.

Gesineke Veerman is ontwikkelingspsycholoog en zelfstandig tekstschrijver en methodiekontwikkelaar. Ze schrijft o.a. verhalen voor het tijdschrift Kind op Zondag.


4. missionaire vieringen voor kinderen en jongeren

In deze workshop onderzoeken we of je met kerkdiensten ook rand- en buitenkerkelijke jongeren kunt bereiken. Wat is kenmerkend voor jongeren in deze tijd en wat betekent dat voor wat jongeren zoeken in kerkdiensten, vieringen en events? Welke voorbeelden van vieren met rand- en buitenkerkelijke jongeren zijn er en wat kunnen we daar van leren?

Sabine van der Heijden is docent jeugdwerk aan de Christelijke Jongerenwerkersopleiding aan de Wittenberg en aan de CHE voor de GPW opleiding.


5. jong en oud in de viering/eredienst

In deze workshop staat het vieren met kinderen in de kerkdienst centraal. Het uitgangspunt in de workshop is dat verschillende generaties betrokken zijn bij het vieren in de kerk. Wanneer er kinderen aanwezig zijn bij de dienst, is het fijn als ze er ook iets aan hebben. Dat geldt ook voor volwassenen. Op welke manieren kun je kinderen
betrekken bij de gewone kerkdienst zodat je werkelijk samen viert? We bekijken liturgisch materiaal en er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Geertje de Vries is promovendus bij de PThU


6. godsbeelden en de gebedspraktijk van jongeren en de consequenties hiervan voor de liturgie

Wie voorgaat in de dienst van de gebeden probeert stem van de gemeente te zijn.
Dat luistert nauw en vraagt zorgvuldigheid.
Wat betekent dat concreet met betrekking tot jongeren in de gemeente? In deze workshop worden resultaten van empirisch onderzoek naar de gebedspraktijk en godsbeelden van jongeren vruchtbaar gemaakt met het oog op het voorgaan in de eredienst.

Richard Saly is promovendus bij de PThU


7. vergelijken van verschillende methodes voor vieren met kinderen

In deze workshop zullen we ingaan op drie gangbare methodes voor kindernevendiensten: Bonnefooi, Kind op Zondag en Vertel het maar. Aan de hand van een vergelijking van het materiaal dat deze methodes bij één Bijbeltekst aandragen, zullen we een indruk krijgen van de verschillen en de overeenkomsten tussen deze methodes. Daarmee kunnen we onze eventuele voorkeur gefundeerder uitspreken.

Deze workshop wordt alleen aangeboden bij voldoende belangstelling. Annemieke van der Veen is medewerker bij het Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur

Afsluiting
De dag wordt afgesloten met een klein liturgisch moment.

Opgave
Voor de opgave strook zie www.ojkc.nl.

Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur van de PThU Van Unnik gebouw
Heidelberglaan 2 (k 1314)
Postbus 80105
T: 030 2538765
E: info@ojkc.nl