Ingezonden persbericht


Helft van alle Nederlanders denkt aan opzetten eigen bedrijf

Op zaterdag 3 november organiseren de Kamers van Koophandel voor het zesde jaar de succesvolle landelijke Startersdag. Op 23 locaties in Nederland kunnen mensen, die met het plan rondlopen een bedrijf te starten, alle nodige informatie vinden. Het eerste jaar bezochten 16.000 mensen de Startersdag. Dit jaar worden net als vorig jaar 38.000 bezoekers verwacht. De Startersdag is hiermee het grootste ondernemersevenement van Nederland.

Meer dan de helft van alle Nederlanders denkt wel eens aan het opzetten van een eigen bedrijf. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders heeft ideeën om binnen vijf jaar iets voor zichzelf te gaan beginnen. Om deze grote groep mensen vrijblijvend te informeren over wat er komt bij het starten van een eigen bedrijf organiseert de KvK eenmaal per jaar de Starterdag.

Programma
Op deze dag is er op elke locatie een informatiemarkt met stands van organisaties waar een starter mee te maken krijgt, zoals banken, accountants en de Belastingdienst. Hiernaast worden verschillende presentaties gehouden over bijvoorbeeld het maken van een ondernemingsplan en over financiën. Ook kunnen bezoekers met hun ideeën en vragen over het starten van een bedrijf bij diverse specialisten terecht. De dag duurt van 10 tot 16 uur en is gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op www.kvk.nl/startersdag.

Starten van een onderneming populair
Het aantal startende ondernemers is in de afgelopen jaren flink toegenomen. 2006 was een recordjaar met meer dan 90.000 mensen die een bedrijf zijn gestart. In 2005 waren dit er nog 80.000. Onder de startende ondernemers is een aantal trends te zien. Het aantal mensen dat in 2006 is gestart in de bouw of een webwinkel is begonnen is flink gegroeid. Parttime ondernemen neemt toe. Er gaan steeds meer vrouwen ondernemen en het aandeel starters dat buiten Nederland is geboren neemt toe.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,7 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland


---