Symposium - De lege ruimte

09/10/2007 12:15



Bisdom Rotterdam



Spiritualiteit, méér dan een goed gevoel

Zaterdag 3 november organiseren de spirituele centra Tso'ar (Leidschendam) en De Boskant (Den Haag) een symposium met als thema 'de lege ruimte, spiritualiteit, meer dan een goed gevoel'. Een symposium voor bruggenbouwers binnen én buiten de kerken; mensen die recht willen doen aan christelijke traditie en modern levensgevoel. Een inspirerend symposium voor pastores, bestuurders, creatieve vrijwilligers en andere spiritueel geïnteresseerden.

Liggen er anno 2007 kansen voor de christelijke traditie en voor kerken? Is er daarbij een specifieke 'brugrol' weggelegd voor spirituele centra en andere 'nieuwe projecten'? Kunnen de 'nieuwe projecten ' binnen de kerkelijke setting en/of vanuit de christelijke traditie de spirituele vragen die zich in die 'lege ruimte' aandienen wel oppakken zonder zelf in een onmogelijke spagaat tussen instituties, traditie en cultuur te geraken? Deze en andere vragen worden opgepakt op 3 november in De Boskant. Tevens kunt u deze dag kennismaken met een groot aantal van deze projecten.

Happinez en de EO gaan er vandoor met spiritualiteit en geven de kerken die eeuwenlang deze 'ruimte' domineerden, het nakijken. Immers: de samenleving 'zindert en knispert' van religiositeit. Veel mensen zijn bezig met 'zingeving' en beschouwen zichzelf als meer of minder religieus. Maar vooralsnog staan kerken aan de zijlijn. Er ontstaat een 'lege ruimte' waar evangelicale bewegingen en religieuze of geseculariseerde vormen van fundamentalisme enerzijds en een diversiteit aan 'nieuwe spiritualiteit' anderzijds het vacuüm vullen. Toch ontwikkelen zich de laatste jaren vanuit de christelijke traditie en vaak binnen een kerkelijke context ook 'nieuwe projecten' - waaronder spirituele centra - die op verschillende manieren een brug willen slaan tussen traditie en 'de religieuze markt'. Wat hen bindt is een geloof in de vitaliteit van de eigen traditie en de vraag naar precies het spanningsveld tussen christelijke traditie en 'de actuele spirituele vraag' .

Tso'ar en De Boskant zijn twee van deze nieuwe projecten.

Zaterdag 3 november 10.00 - 16.00uur , De Boskant, Fluwelen Burgwal 45, Den Haag

Dr. Joep de Hart
Onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau, o.m. betrokken bij de SCP publicatie uit 2006 'Godsdienstige veranderingen in Nederland. Verschuivingen in de binding met kerken en de christelijke traditie". "Er is momenteel een ontwikkeling gaande van woonspiritualiteit naar zoekspiritualiteit. Van burchtbewoners, kloosterlingen en tempeldienaren naar backpackers, dagjesmensen en pelgrims".

Dr. Paul Heelas
Professor on Religion and Modernity aan de Universiteit van Lancaster in Engeland, co-auteur van 'The spiritual Revolution, why Religion is giving Way to Spirituality, 2005. Autoriteit op het terrein van New Age en moderne religiositeit. "De toekomst is aan creatieve en open vormen van spiritualiteit, democratisch van aard".

Dr. Tjeu van den Berk
Oud docent aan de Katholieke Theologische Universiteit van Utrecht, auteur van oa. 'Mystagogie' 1999 en 'Het Numineuze' 2005. "De officiële kerk is haar heidense wortels uit het oog verloren. Haar grootsheid putte zij uit het universele bronwater van de schepping. Dat is wezenlijk iets anders dan het spuitwater van een kunstmatig aangelegde Romeinse fontein".

Dr. Robert Jan Peeters
Hoofd Pastorale dienstverlening, Staflid en lid Management Team Bisdom Rotterdam "De uitdaging is niet gering maar de boodschap van onze kerk en de christelijk traditie is in onze tijd nog absoluut relevant en zegt o.m. Twijfel niet, God bestaat."





http://www.deboskant.nl