Ingezonden persbericht


Persbericht

Kunst in de keuken tijdens de Dag van de Kunstuitleen -----------------------------------------------

Op zaterdag 3 november 2007 vindt op 64 locaties de achttiende Dag van de Kunstuitleen plaats. Kunstuitleencentra in heel Nederland organiseren dan activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de veelzijdige mogelijkheden van de kunstuitleen. Het thema voor de Dag van de Kunstuitleen is 'Kunst in de Keuken'. Aansluitend op dit thema is, speciaal voor deze dag, een exclusieve editie ontwikkeld van de French Carafe.

Dag van de Kunstuitleen
De Dag van de Kunstuitleen is bedoeld om de hedendaagse kunst bij de kunstuitleencentra onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Op zaterdag 3 november houden kunstuitleencentra, aangesloten bij de Federatie Kunstbemiddeling (FK), open huis. Zij organiseren diverse activiteiten, bijzondere exposities, lezingen, workshops, en kinderactiviteiten.

Kunst in de Keuken
Het thema van de Dag van de Kunstuitleen 2007 is 'Kunst in de Keuken'. Bij Kunst in de Keuken kun je letterlijk denken aan de kunst die aan de muur hangt in de keuken, of aan de designobjecten die in menig keuken te vinden zijn. Maar ook aan de huidige 'kookkunst trend': jonge ontwerpers en kunstenaars die zich bezighouden met het vormgeven van eten en gerechten. Het thema is ook figuurlijk bedoeld: 'een kijkje nemen in de keuken van'; 'kennis nemen van het ontstaan van een kunstwerk' of 'de praktijk van een kunstuitleen'. Of, weer heel letterlijk: aan tafel gaan met een kunstenaar of ontwerper. Kijk voor alle activiteiten naar het programma van de deelnemers op dagvandekunstuitleen.nl

French Carafe
Stijn Roodnat, van het ontwerpersduo KapteinRoodnat, is de bedenker van de 'French Carafe' die is ontwikkeld onder het label RoyalVKB. Het ontwerp heeft in 2005 de Design+Plus prijs gewonnen. Sinds de start in 1999 heeft KapteinRoodnat de ene prijs na de andere gewonnen in Nederland en in de Verenigde Staten. Zo werd KapteinRoodnat dit jaar winnaar van de Designprijs Rotterdam in de categorie 'Com·wonen Opdracht'. De speciale editie van de 'French Carafe' (dit keer voorzien van een kleur en een maataanduiding) wordt bijvoorbeeld ingezet als premium voor nieuwe klanten van de deelnemende kunstuitlenen.

Platform voor jong talent
Op vijf plaatsen in Nederland (Alkmaar, Deventer, Hilversum, Zaandam en Zwolle) zorgen de plaatselijke kunstuitlenen in samenwerking met Connexxion voor een spectaculair voorproefje van de Dag van de Kunstuitleen. Op de ochtend van woensdag 31 oktober, tijdens de ochtendspits, worden de reizigers van Connexxion prettig verrast met 'kunst'. Vijf jonge kunstenaars zullen dan in, op of rond de bus een kunstproject uitvoeren binnen het thema 'Kunst in de Keuken'. Meer gaan we niet vertellen, maar het wordt heel bijzonder! Connexxion wil zich met dit project als 'platform voor jong talent' tonen.

Voor meer informatie over de programma's van de deelnemende kunstuitlenen ga naar dagvandekunstuitleen.nl