Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Oktober 2007

Leeuwarden | 3 en 17 november 2007

Lutherlezingen over kunst en religie

VU podium organiseert in samenwerking met de Evangelische Lutherse Gemeente een lezingen tweeluik over de relatie tussen kunst en religie gezien vanuit de kunstenaar én de wetenschapper.

Zaterdag 3 november
KUNST ALS TEKEN VAN GELOOF door Willem Zijlstra, kunstenaar en docent middelbaar onderwijs. Met voorbeelden uit eigen werk probeert Zijlstra duidelijk te maken hoe eigentijdse kunst een rol kan spelen in het geloofsleven binnen en buiten kerkelijk verband. Hij stelt onder andere dat kunstuitingen in geloofsverband veelzeggend kunnen zijn en dat een sterk beeld meer kan vertellen dan duizend woorden.

Zaterdag 17 november
SCHOONHEID EEN VENSTER OP GOD? door Wessel Stoker, bijzonder hoogleraar Esthetiek aan de Theologische Faculteit in samenwerking met de Faculteiten Wijsbegeerte en Letteren. Tevens is hij als godsdienstfilosoof verbonden aan de Theologische Faculteit (VU). De kerkvaders hebben God en schoonheid met elkaar verbonden. Ook in de Oosterse kerk is dat het geval. Het goede, ware en schone horen volgens klassieke en middeleeuwse filosofen samen. In de moderne kunst is die band los gelaten. Ook in het christelijke geloof is de verbinding God en schoonheid minder vanzelfsprekend geworden. Is dat winst of verlies? Hoe kan thans het heilige (religie) en het schone (kunst) met elkaar verbonden worden?

Waar en wanneer?


Datum: zaterdag 3 en 17 november
Tijd: 14.00-16.00 uur

Plaats: Leeuwarden, Lutherse kerk | Nieuwe oosterstraat 28-30 Toegang: ¤ 5,50 per lezing | ¤ 10,00 voor twee lezingen | Leden vereniging VU-Windesheim en studenten (op vertoon van ledenpas/studentenkaart) gratis

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl
E-mail: vupodium@dienst.vu.nl
Tel. (020) 598 9292

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers
Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Hanneke Vonk of Gert de Jager tel. (020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing

Deze lezingen worden georganiseerd in samenwerking met de Evangelische Lutherse Gemeente.